SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTRES
 
Jak potres na Tajvanu, troje mrtvih
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.02.2016. - 09:01:36
TAIPEI - Snažan potres magnitude 6,4 pogodio je u subotu rano ujutro grad Tainan na jugu Tajvana te je izazvao rušenje više objekata pri čemu je, po dosadašnjim podacima, poginulo troje ljudi.
Prema priopćenju Američkog geološkog instituta, potres se dogodio na dubini od 10 kilometara, s epicentrom 39 km sjeveroistočno od drugog po veličini grada u zemlji, Kaohsiunga. Tajvanski središnji meteorološki ured priopćio je da su zabilježena još najmanje tri podrhtavanja tla magnitude 3,8 ili veće.

U potresu je došlo do rušenja jedne stambene zgrade, 17-okatnice, te više drugih objekata. Po dosad objavljenim podacima spasioci su uspjeli iz zgrade izvući 123 osobe, no troje ljudi prevezenih u bolnicu je, prema za sada neslužbenim informacijama, podleglo ozljedama. Procjenjuje se da je u zgradi bilo 60 domaćinstava te da bi moglo biti riječ o ukupno 240 ljudi. Tainan je grad od blizu 2 milijuna ljudi.

Tajvan leži na seizmički aktivnom "Pacifičkom vatrenom prstenu" i godine 1999. pogodio ga je potres magnitude 7,7 u kojemu je poginulo 2.400 ljudi.