SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ROKOVI
 
Izbor savetnika za privatizaciju Komercijalne banke do 10. februara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.02.2019. - 13:30:49
BEOGRAD - Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je najavo da će ove nedelje biti izabran savetnik za izbor strateškog partnera Komercijalne banke Beograd.

- Ove nedelje imaćemo potpisan sporazum sa savetnikom koji će nam pomoći da sagledamo strateške opcije i kako raditi sa Komercijalnom bankom u budućnosti - rekao je Mali za RTS.

Ministarstvo finansija pozvalo je u oktobru prošle godine vodeće međunarodne firme da dostave izjavu o zainteresovanosti za pružanje usluga finansijskog savetnika za pripremu i sprovođenje plana prodaje akcija Komercijalne banke Beograd u vlasništvu Republike Srbije.

Od savetnika se očekuje da posle detaljne analize prilika na tržištu, različitih modela privatizacije, kao i analize konkurencije na tržištu, predloži najbolju moguću strategiju i način prodaje akcija Komercijalne banke u vlasništvu države sa ciljem izbora pouzdanog partnera i maksimizacije efekata od prodaje kapitala.

U vlasništvu države je 41,74 odsto akcija Komercijalne banke, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) poseduje 24,43% kapitala, a Fond IFC 10,15%.

EBRD je ušao u vlasničku strukturu Komercijalne banke 2006. godine dokapitalizacijom od 70 mil EUR, a privatizacija je bila planirana za 2009. godinu, ali je prodaju zaustavila svetska ekonomska kriza. Posle toga je EBRD dokapitalizovao banku sa još 50 mil EUR, a u vlasničku strukturu je ušao i IFC sa 40 mil EUR, nemački DEG sa 20 mil EUR i švedski Svedfond sa 10 mil EUR. Država se obavezala da dokapitalizuje banku sa još 110 mil EUR, da ne bi izgubila udeo u vlasništvu. Komercijalna banka ima mrežu od 202 filijale i ekspoziture u Srbiji sa 2.770 zaposlenih, kao i banke u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.