SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REGULATIVA
 
Italija zakonski ograničava stranu glazbu u eteru?
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.03.2019. - 08:30:58
RIM - Talijanske radio postaje možda će morati srezati vrijeme emitiranja strane glazbe ako se usvoji zakon koji predlaže zastupnik iz nacionalističke protuimigranske Lige, stranke ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija.

Nadahnut sličnim zakonom u Francuskoj, Alessandro Morelli predstavio je prijedloga zakona kojim se predlaže da se najmanje trećina radijskog glazbenog vremena mora posvetiti domaćim glazbenicima.

"Mi imamo pozitivan pristup. Ne želimo zabraniti stranu glazbu - baš naprotiv", rekao je Morelli za agenciju dpa. "To nije glazbeni protekcionizam, to je razumno promoviranje talijanske kulture."

On je naveo statističke podatke po kojima je udio talijanske glazbe na deset najpopularnijih talijanskih radio postaja s 35 posto prije desetljeća pao na postojećih 23 posto.

Morelli, kojemu je ovo prvi zastupnički mandat, a prije toga bio je šef Ligine vlastite propagandne postaje - Radio Padanije, rekao je da je kao tinejdžer volio heavy metal.

"Odrastao sam na kruhu, Iron Maidenu i Dream Theateru", kazao je sa smiješkom, dodavši da je "mekšu" talijansku glazbu počeo cijeniti kada je odrastao.

Morellijev prijedlog nije naišao na dobar odaziv.

"To je sranje", rekao je novinarima prošli tjedan Francesco De Gregori, talijanski pjevač i kantautor kojemu je uzor Bob Dylan.

Glazbeni novinar Ernesto Assante rekao je u televizijskoj debati s Morellijem da bi njegov zakon mogao otežati život "tematskim radijima" koji su fokusirani na glazbene žanrove u kojima je malo ili nema dobrih talijanskih umjetnika.

Prisiliti postaju koja pušta jazz da emitira 33 posto talijanske glazbe bilo bi apsurdno, kao da se kineskim restoranima naredi da na jelovniku imaju trećinu talijanskih jela, kazao je.

Nacrt zakona upućen je u parlamentarnu proceduru za vrijeme glazbenog festivala u Sanremu, koji se može opisati kao talijanski ekvivalent Eurosongu.

Također se postavlja pitanje kako bi se taj zakon primjenjivao na talijanske glazbenike koji pjevaju na engleskom jeziku, što je relativno česta pojava. Morelli je rekao da bi se takvi detalji mogli razraditi s glazbenom industrijom.

U međuvremenu je na Sanremu pobijedio Mahmood, 27-godišnjak iz Milana čiji egipatski korijeni i R&B tekstovi pod utjecajem arapskoj jezika nisu dobro primljeni među mnogim desničarskim komentatorima i simpatizerima Lige.

Morelli je rekao da će on navijati za Mahmooda na Eurosongu. "On je iz iste milanske četvrti iz koje sam ja, kako ga ne bih podržao?", kazao je.

Suvremena talijanska glazba nije uspjela napraviti veliki prodor na englesko govorno područje, ali u Europi i Latinskoj Americi pop pjevači poput Erosa Ramazzottija ili Laure Pausini uživaju popularnost.