SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UHIĆENJE
 
Italija: Uhićeni humanitarci jer potpomažu ilegalnu imigraciju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.03.2018. - 16:08:00
Zadnja izmjena: 19.03.2018. - 16:09:18
RIM - Talijanski sud naredio je zapljenu broda humanitarne organizacije pod optužbom da je njegova posada sudjelovala u ilegalnoj imigraciji spasivši više od 200 migranata s čamaca prije nego ih uhvati libijska obalna straža i vrati u Afriku, objavila je ta humanitarna organizacija.

Slučaj je odraz sve izraženijih napetosti između humanitarnih organizacija koje žele spašavati ljudske živote na otvorenom moru i europskih vlasti koje žele ograničiti broj ljudi koji kreću na to opasno putovanje.

Španjolska humanitarna organizacija Proactiva Open Arms pokupila je migrante u nesigurnim gumenim čamcima u međunarodnim vodama 117 kilometara od libijske obale u četvrtak, objavila je talijanska obalna straža.

Humanitarna organizacija ignorirala je zapovijedi libijske obalne straže da im ne prilazi.

Proactiva je objavila snimku dječaka koji sjedi u očevu krilu u čamcu.

"On nam nikada ne bi oprostio da smo ga vratili u pakao", objasnio je Oscar Camps, osnivač Proactive na Twitteru.

Migrante su u subotu prebacili na Siciliju, u luku Pozzallo. Dan poslije, sud na tom otoku naredio je zapljenu broda pod sumnjom da su trojica članova Proactive, uključujući kapetana broda i Campsa, članovi kriminalne organizacije koja potpomaže ilegalnu imigraciju, kazala je njihova odvjetnica Rosa Emanuela Lo Faro.

"Sudovi tvrde da je Proactiva prekršila međunarodni sporazum", kazala je.

"To je sporazum s libijskom vladom o kojem Open Arms ne zna ništa. Open Arms nikada nije bio obaviješten da je to područje zona spašavanja kojom upravljaju Libijci", dodala je.

To je drugi put da je Italija zaplijenila spasilački brod. Njemački brod Iuventa zaplijenjen je u kolovozu pod optužbom da je pomagao u ilegalnoj imigraciji. Humanitarna organizacija Jugend Rettet to niječe i nastoji vratiti brod.

Italija je pristala predati svu odgovornost za spašavanja na moru na otprilike desetini Mediterana libijskoj obalnoj straži do 2020., o čemu je Reuters izvijestio u prosincu.