SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRORAČUN
 
Italija snizila zacrtani proračunski deficit u 2019.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.07.2019. - 18:44:40
RIM - Manjak u talijanskom proračunu definitivno bi ove godine mogao iznositi 2,04 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), poručio je u utorak premijer Giuseppe Conte nakon što je vlada u Rimu jučer snizila procjenu deficita kako bi udobrovoljila Bruxelles.

"U našim novim prognozama na putu smo da dosegnemo taj cilj. Sjećate se famoznih 2,04 posto za 2019. - e pa definitivno bismo to mogli ostvariti", rekao je Conte novinarima u Bruxellesu gdje se nastavljaju maratonski pregovori o imenovanju novih čelnika vodećih europskih institucija.

Time je aludirao na prvotni dogovor s Bruxellesom iz prosinca o ciljanom deficitu od 2,04 posto u ovoj godini, koji je Rim prije par mjeseci bio primoran podići na 2,4 posto zbog pogoršanih gospodarskih izgleda, podsjeća AFP.

Vlada u Rimu sinoć je snizila ciljani proračunski deficit u 2019. kako bi izbjegla disciplinske mjere Europske unije zbog stanja javnih financija. Revidirani ciljevi znače da Italija u potpunosti poštuje pravila EU-a, poručili su.
Europska komisija zaprijetila je da će poduzeti mjere protiv Rima zato što nije uspio smanjiti veliki javni dug 2018. godine, kao što je obećao, te je pozvala talijansku vladu da osnaži državne financije.

Premijer Conte sazvao je sjednicu vlade u ponedjeljak kako bi analizirali stanje javnih financija. Nakon sjednice objavljeno je priopćenje u kojem se navodi kako će se strukturni i temeljni deficit ove godine smanjiti zahvaljujući većim prihodima i slabijoj potrošnji.
Nova procjena deficita nije iskazana u postocima već se samo napominje da će ukupni iznos deficita biti oko 7,6 milijardi eura manji nego što se ranije procjenjivalo.

Prema riječima izvora iz talijanske vlade, preračunato u postotke, deficit će iznositi 2,04 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini, u usporedbi s u travnju procijenjenih 2,4 posto. Drugi izvor rekao je da vlada i dalje cilja deficit za 2020. od 2,1 posto BDP-a.

Prema novim izračunima, vlada u ovoj godini može računati s dodatnim prihodima od oko 6,24 milijarde eura, dok bi se izdvajanja trebala povećati za svega dodatnih 130 milijuna eura.

"Vlada vjeruje da je to u skladu s pravilima Pakta o stabilnosti i rastu", priopćeno je u ponedjeljak iz ministarstva financija.

Bruxelles je predvidio mnogo veći deficit, požurujući vladu da poduzme mjere kako bi ga zauzdala, podsjeća Reuters.
Vlada odbacuje mogućnost mjera štednje no poručuje kako procjenu ovogodišnjeg deficita može smanjiti dijelom i zato što dvije vodeće proračunske mjere, opcija ranog umirovljenja i univerzalni dohodak za siromašne, nisu baš naišle na veliki odaziv, što znači da su i njihovi troškovi manji nego što se očekivalo.
Osim toga, zahvaljujući najnovijim mjerama protiv utaje poreza prikupljeno je više novca nego što je prvobitno bilo planirano, poručili su nakon sjednice iz vlade u Rimu.