SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEMA INTERESA
 
Istraživanje: U Zagrebu prazna gotovo petina uredskih prostora
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 07.05.2013. - 15:08:41
ZAGREB - U Zagrebu je zbog slabe potražnje prazna gotovo petina raspoloživih uredskih prostora, a očekuje se daljnji porast stope nepopunjenosti dolaskom novih uredskih prostora na tržište, pokazuju podaci iz najnovijeg istraživanja koje su provele vodeće posredničke tvrtke na tržištu uredskih prostora, a koje prenosi Tportal.
Stopa nepopunjenosti uredskih prostora u Zagrebu u prvom kvartalu 2013. iznosila je od 15 do 18 posto što predstavlja povećanje u odnosu na brojke zabilježene u posljednjem kvartalu 2012., pokazuje istraživanje Zagreb Research Foruma. Analitičari pritom očekuju daljnji porast stope nepopunjenosti budući da se do kraja godine očekuje značajno povećanje ponude novih poslovnih prostora. Neke od zgrada koje se očekuju na zagrebačkom tržištu tokom godine su Adris Centar, Vesna projekt, Ban Centar te zgrada Sindikata. Ukupno bi do kraja 2013. trebalo biti ponuđeno 77.690 kvadratnih metara novih uredskih prostora, od čega 56.340 metara četvornih kategorije A te 21.350 metara četvornih visoke kategorije B.

U prvom tromjesečju 2013. na tržište je već plasirano ukupno 32.141 m2 novog uredskog prostora smještenog u objektima Business Building One, Črnomerec Centar, Poslovna zgrada Savska i zgrada HOK-a. U istom razdoblju zakupljeno je svega 8.764 m2 uredskih prostora, a najveći udio zakupa zabilježen je na području Novog Zagreba i Centra. Najviše novih zakupnika došlo je iz bankarskog i farmaceutskog sektora. Prosječna zakupnina za najbolje uredske prostore iznosila je 15 eura mjesečno po kvadratnom metru dok se za prostore niže kvalitete kretala između devet i 12 eura mjesečno, piše Tportal.