SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REFERENDUM
 
Inzko: Jasno je da Dodikova vlada krši Daytonski sporazum
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.09.2015. - 13:44:14
SARAJEVO - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko u svom je redovitom šestomjesečnom izvješću o stanju u toj zemlji, kojega je podnio Glavnom tajniku i Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, ponovno upozorio na protuustavno i protuzakonito djelovanje vlasti Republike Srpske kroz pokušaj organiziranja refrenduma o radu Suda i Tužiteljstva BiH.
Kako se navodi u priopćenju koje je objavio Inzkov ured u Sarajevu (OHR), visoki predstavnik je konstatirao kako plan za provedbu referenduma u RS-u predstavlja "izravno kršenje Daytonskog sporazuma".

"U svojstvu konačnog autoriteta za tumačenje Općeg okvirnog sporazuma za mir utvrdio sam da Republika Srpska sasvim jasno krši ovaj sporazum. Nitko ne osporava pravo RS da organizira referendume o pitanjima koja su u okviru ovlasti tog entiteta, ali Sud BiH i Tužiteljstvo BiH su institucije koje su uspostavljene kako bi se provodile ovlasti države BiH, dok su ovlasti visokog predstavnika regulirana međunarodnim pravom. Niti jedno od ovih pitanja nije u nadležnosti vlasti RS", poručio je Inzko.

Parlament Republike Srpske u srpnju je donio odluku o raspisivanju referenduma na kojemu bi se građani tog entiteta izjašnjavali o tome prihvaćaju li Sud i Tužiteljstvo BiH kao i "nametnute odluke" visokog predstavnika. Taj bi referendum, kako sada stoje stvari, mogao biti organiziran u drugoj polovici listopada.

Visoki predstavnik za BiH je ocijenio kako su Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i njegovi koalicijski partneri u RS-u "odlučili proizvesti krizu u odnosima s međunarodnom zajednicom o pitanjima koja nisu u okviru ovlasti tog entiteta".

Inzko drži kako to čine jer nisu u stanju nositi se s problemima za koje su nadležni.

"Umjesto da usmjeri svoje napore na rješavanje konkretnih problema s kojima se građani suočavaju, vodstvo RS je odlučilo gurnuti ovaj entitet u još dublju krizu i izolaciju. To nije u interesu građana koji žive u RS. Ono što je sada potrebno da bi se ispravila ova situacija je da se referendum odmah ostavi po strani", naveo je Inzko u izvješću Vijeću sigurnosti UN.