SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PAD
 
Intesa Sanpaolo: Neto dobit srezana 16% zbog pada prihoda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.05.2019. - 17:44:02
MILANO - Talijanska bankovna grupacija Intesa Sanpaolo objavila je da je prvo tromjesečje zaključila s neto dobiti nižom za 16 posto zbog slabijih prihoda koji su zasjenili značajno smanjenje troškova.

Bančina je neto dobit u prva tri ovogodišnja mjeseca smanjena za 202 milijuna eura prema istom razdoblju prošle godine, kliznuvši na 1,05 milijardi eura, pokazali su poslovni rezultati vlasnice Privredne banke Zagreb (PBZ).

Na poslovne rezultate u istom razdoblju prošle godine, za koje u Intesi kažu da je bio njihov najbolji prvi kvartal od 2008. godine, utjecale su jednokratne stavke.

Operativni prihodi Intese u prvom su ovogodišnjem tromjesečju pali za 8,8 posto, na 4,39 milijardi eura.

Neto kamatni prihodi pritom su na godišnjoj razini smanjeni za 5,2 posto, na 1,76 milijardi eura. Neto prihodi od naknada i provizija smanjeni su sedam posto i iznosili su 1,89 milijardi.

Prihodi od poslovanja s osiguranjem u iznosu 291 milijun eura ostali su gotovo nepromijenjeni u usporedbi s godinom ranije, pokazalo je poslovno izvješće najveće talijanske banke u segmentu poslovanja s građanima, objavljeno u utorak.

Operativni troškovi smanjeni su 4,5 posto, na 2,2 milijarde eura.

Pale su i rezervacije za nenaplative kredite, za 23,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 369 milijuna eura.

Stopa adekvatnosti kapitala (Tier1) krajem ožujka iznosila je 13,5 posto i spada među najviše u talijanskom bankarskom sektoru. Na kraju 2018. iznosila je 13,6 posto.

U prognozama za cijelu 2019. godinu uprava navodi samo da očekuju veću neto dobit nego u 2018. zahvaljujući rastu prihoda, kontinuiranom smanjenju troškova poslovanja i nižim troškovima rizika.