SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AGONIJA
 
Imunološki zavod: Upitna proizvodnja alergena
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.05.2016. - 21:08:50
ZAGREB - Iz Imunološkog zavoda d.d. upozorili su u ponedjeljak da im je upitan nastavak proizvodnje alergena s obzirom da to trgovačko društvo uskoro ostaje bez zalihe alergenskih pripravaka.

IMZ d.d. je u ovoj godini kontinuirano prodavao alergene s Osnovne liste HZZO-a. Bez obzira na okolnosti, uz ostalo i blokadu računa zbog duga od 13 milijuna kuna, proizvodnja se održavala sve do sada kada su suočeni s istekom zaliha koje su im dostatne do srpnja ove godine, navodi se u priopćenju.

Uprava trgovačkog društva ističe kako je nužno osigurati nastavak proizvodnje IMZ-a d.d. kako ne bi došlo do nestašice osnovnih pripravaka za dijagnostiku alergijskih oboljenja u Hrvatskoj.

Privremena upraviteljica Imunološkog zavoda d.d. Renata Dolenec u priopćenju upozorava na niz nejasnih medijskih izvještavanja o Zavodu. Navodi i kako je važno javnosti pojasniti aktivnosti Imunološkog zavoda, koji je još uvijek podijeljen na javnu ustanovu i trgovačko društvo.

"Uvoz kanabisa i stjecanje dozvola od strane Agencije za lijekove i medicinske proizvode vezani su isključivo uz ustanovu Imunološki zavod. Trgovačko društvo Imunološki zavod d.d., sukladno odluci Vlade, i dalje je u provedbi preoblikovanja. No, još uvijek je to dioničko društvo s okvirnim brojem od 530 dioničara te djeluje prema tržišnim principima. Ustanova Imunološki zavod pod ingerencijom je Ministarstva zdravlja te je u sustavu državnog proračuna. Cilj i svrha Imunološkog zavoda, bez obzira na njegov pravni okvir, osigurati je opstojnost proizvodnje cjepiva i krvnih derivata iz ljudske plazme kao proizvodnje od strateške važnosti za zdravstveni sustav RH i zaštitu zdravlja njezinih stanovnika", navodi se u priopćenju koje potpisuje Renata Dolenec.

Imunološki zavod d.d., po provedbi vrijednosnih usklađenja, izradit će završni račun te će se provesti revizija godišnjeg financijskog izvješća, no još nije u mogućnosti objaviti financijsko izvješće za prvi kvartal ove godine, navodi se u priopćenju Uprave Imunološkog zavoda d.d., koja predstavlja poziciju trgovačkog društva čije dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi.

Navodi se i da je Uprava Imunološkog zavoda d.d. zaključila ugovor sa švicarskom tvrtkom Octapharma Ag u protuvrijednosti od oko 10 milijuna kuna, namijenjenih podmirivanju dijela obveza prema vjerovnicima.

U priopćenju se objašnjava i da nije do kraja provedena odluka bivše vlade s kraja srpnja prošle godine o preoblikovanju trgovačkog društva IMZ u javnu ustanovu IMZ, iako je to preoblikovanje trebalo biti dovršeno do kraja listopada 2015.

"Zbog niza okolnosti usporen je proces preoblikovanja tako da se ni sada, nakon deset mjeseci ne može sa sigurnošću predvidjeti točan datum kada će taj proces biti završen", navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako je 1. listopada 2015. potpisan Ugovor o prijenosu na temelju kojega su iz trgovačkog društva u ustanovu prešli svi zaposlenici, preneseni su žigovi vezani uz matične sojeve virusa. U Ugovoru je navedeno i da se - ustanovi daje na korištenje imovina trgovačkog društva, no izostala je potvrda Glavne skupštine dioničara.

Uprava IMZ-a d.d. navodi da će u najkraćem mogućem roku pripremiti dokumentaciju za skupštinu dioničara.