SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LOW COST
 
Ilić: Low cost kompanije sletaće na manje aerodrome
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 31.01.2016. - 19:32:38
BEOGRAD - Preduzeće "Aerodromi Srbije" osnovano je kako bi se stavili u funkciju manji aerodromi u Srbiji, izjavio je danas pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić i dodao da će oni, umesto glavnog Aerodroma "Nikola Tesla", pružati usluge pre svega low cost kompanijama.
"Aerodrom Nikola Tesla je primarni aerodrom i nije praksa u svetu da glavne aerodrome koriste lou kost kompanije. Njima tu nije mesto, već im je mesto na manjim aerodromima", rekao je Ilić, koji je pomoćnik ministra u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prema njegovim rečima, u toj klasi je, na primer, niški aerodrom, a plan je da se uskoro, uz "Aerodrome Srbije" kao operatera, u operativnu funkciju stavi i aerodrom "Morava", kod Kraljeva.

"Plan je da se i na te aerodrome izmesti deo lou kost saobraćaja", istakao je Ilić Tanjugu.

Kada je reč o aerodromu "Morava", Ilić je ukazao da će on dobiti poseban značaj kad bude završena deonica Koridora 11 kod Preljine, jer je u neposrednoj blizini.

Još veći značaj, dodao je, imaće pokretanjem i završetkom moravskog koridora koji bi trebalo da uspostavi vezu od Čačka preko Kraljeva do Kruševca i dalje do autoputa do Koridora 10.

Govoreći o preduzeću "Aerodromi Srbije" koje je formirano na jučerašnjoj sednici vlade, on je rekao da će osnovni zadatak tog preduzeća biti bavi upravljanjem, razvojem, održavanjem i kompercijalizacijom budućih aerodroma koji bi trebalo da se uključe u funkcionalnu mrežu "Aerodroma Srbije".

Ilić je podsetio da u Srbiji trenutno ima 22 registrovana aerodroma, a među njima je, kako je kazao, i nekoliko onih koji imaju veštačke podloge, betonsku ili asfaltnu, a pripadaju Ministarstvu odbrane i veoma se malo koriste.

Takvi su, na primer, aerodrom "Sjenica" na Pešteru, Somborski aerodrom i Kovin.

"U kombinaciji civilno vojnih aerodroma, prvi zadatak će biti aktiviranje i stavljanje u funkciju budućeg civilno vojnog aerodroma kod Kraljeva", podvukao je Ilić.