SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTA
 
IEA upozorava na mogući nagli skok globalnih zaliha nafte
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 12.12.2019. - 13:16:40
LONDON – Međunarodna agencija za energetiku (IEA) upozorila je danas da bi globalne zalihe nafte mogle naglo da porastu uprkos dogovoru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika o dodatnom rezanju proizvodnje i smanjenoj prognozi proizvodnje u SAD i drugim zemljama izvan naftnog kartela.

„Uprkos dodatnom limitiranju… i smanjenju naše prognoze rasta isporuka iz zemalja izvan OPEC-a za 2020. godinu, na 2,1 miliona barela dnevno (bpd), globalne zalihe nafte mogle bi da se povećaju za 700.000 bpd u prvom kvartalu sledeće godine“, navodi se u mesečnom izveštaju te agencije sa sedištem u Parizu, prenosi Reuters.
OPEC, sa Saudijskom Arabijom na čelu, postigao je prošle nedelje dogovor s drugim proizvođačima, uključujući Rusiju, da u prvom kvartalu 2020. dodatno srežu proizvodnju za 500.000 bpd radi uravnoteženja tržišta i podrške rastu cena, ali je izostalo obećanje o nastavku tih aktivnosti posle marta.

Čak i ako se naftni kartel bude strogo pridržavao novog sporazuma i proizvodnja u zemljama pogođenim političkim problemima, poput Irana, Libije i Venecuele, ostane odmerena, IEA procenjuje da će na tržištu biti samo 530.000 barela sirove nafte manje u odnosu na novembarsku proizvodnju.

IEA je revidirala naniže prognozu o rastu ponude iz zemalja nečlanica OPEC-a za 2020. godinu za 200.000 barela dnevno, „zbog daljeg usporavanja pumpanja u SAD, smanjenjih projekcija za Brazil i Ganu, kao i dodatnih smanjenja proizvodnje (OPEC-ovih saveznika)“, navodi britanska agencija.