SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROTIVLJENJE
 
HVIDR-a protiv Pupovca: SDSS nije poželjna stranka
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 13.09.2019. - 14:11:20
ZAGREB - HVIDR-a nije zadovoljna pojašnjenjem Milorada Pupovca njegovih spornih izjava. 

"SDSS nije poželjna stranka Republici Hrvatskoj i relevantni predstavnik svih Srba u Hrvatskoj", rekli su u petak na press konferenciji u Zagrebu. Ostaju pri zahtjevu da premijer raskine koaliciju s njima.

Traže da DORH provjeri ima li elemenata kaznenog djela u izjavama Milorada Pupovca, kako bi krenuli u daljnje korake. Traže i od ministra pravosuđa Bošnjakovića da se očituje ima li kaznenog djela u tim izjavama, kako bi na temelju te odluke mogli krenuti u daljnje postupke i traženje od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović oduzimanje visokog odličja Miloradu Pupovcu.

"U srijedu je iskoristio tiskovnu konferenciju da ponovno dijeli lekcije što njega sve boli u Republici Hrvatskoj. Njega boli 'ušato U', njega boli 'Za dom spremni', i to jako vrijeđa njegove osjećaje", rekli su iz HVIDRA-e i uputili Pupovcu nekoliko pitanja.

"Imamo 1800 nestalih hrvatskih branitelja. Vrijeđaju li osjećaje njihovih obitelji da 25 godina poslije ne znaju gdje su njihovi posmrtni ostaci? Bole li 36.000 ratnih vojnih invalida njihove rane? Svaki od nas zalio je barem pedalj ove zemlje svojom krvlju, a svaki ima barem pet puta manje ustaških kuna u džepu od Milorada Pupovca. Zanimljivo da mu ustaške kune ne smetaju", rekao je Josip Periša, predsjednik Glavnog odbora HVIDRA-e.

Periša je istaknuo da se HVIDRA ne zalaže za potpirivanje sukoba, nego da žele smiriti strasti.

"Smatramo da su nacionalne manjine dobrodošle, da trebaju biti u svakoj Vladi, ali nismo sretni s činjenicom ako je ta nacionalna manjina ovako progresivna kako je, ako ne poštuje zakone Republike Hrvatske, ako ta nacionalna manjina zaboravlja što su napravili prije 30 godina braća Milorada Pupovca i ostali. Mi to nismo zaboravili i nećemo tako skoro ukoliko se bude ovako ponašalo kako se oni sada ponašaju", rekao je Periša.

Istaknuo je da je HVIDRA mišljenja da SDSS nije poželjna stranka u Republici Hrvatskoj te da nisu relevantni predstavnici svih Srba u Republici Hrvatskoj, jer smatraju da su Pupovčeve izjave protivne Ustavu Republike Hrvatske te da ih današnji SDSS "jako asocira na SDSS iz devedesetih, koji je započeo krvavi rat na ovim prostorima".

"Nije stvar da mi išta želimo ukidati, ali ako se netko ogriješio o zakon, on ne može biti jednakiji meu jednakima", objasnio je Periša, dodavši da HVIDRA 15 godina Pupovca latentno optužuje, odnosno kritizira njegov način ponašanja i njegovo zastupanje srpske nacionalne manjine.

"U Domovinskom ratu bilo je 10.000 pripadnika srpske manjine, od toga oko dvije tisuće ranjenih. Oni sigurno ne dijele mišljenje s Miloradom Pupovcem o Hrvatskoj u kojoj je netrpeljivost, o Hrvatskoj u kojoj vlada ustaštvo, o Hrvatskoj gdje njegove osjećaje na nekoj zgradi fasade jedno slovo toliko deprimira i baca u trans", rekao je Periša, koji je Pupovca prozvao da se igra s emocijama građana.

"Kad je polovica Hrvatske bila okupirana, svaka kuća je imala oznaku '4S', na svakoj je pisalo 'Ovo je Srbija'. Zamislite da smo mi slučajno u Zemunu ili Vojvodini napisali 'Ovo je Hrvatska'. Zapravo se igra s emocijama ljudi i naših građana. Sami ste svjedoci da se ne radi sukobu branitelja i Pupovca, nego većine hrvatskih građana koje je to uvrijedilo i kojoj on na neki način svakom prigodom docira i daje nama lekcije", rekao je Periša.

Upitan hoće li HVIDRA tražiti raskid koalicije HDZ-a i SDSS-a, Periša je rekao da je to na premijeru Andreju Plenkoviću. "Mi njemu nismo diktirali tko će ući u koaliciju, mi smo iskazali neslaganje vezano uz njegove izjave", rekao je Periša.

"Mi smo udruga građana, mi smo hrvatski ratni i vojni invalidi, nismo politička stranka i nećemo ići u neke radikalne korake, jer mi smo svjedoci i događaja koji su rezultirali nakon Pupovčevih izjava da je bilo nemilih incidenata i smatramo da će daljnje podizanje tenzija imati drugu eskalaciju, što mi ne bismo željeli, mi bi da se situacija pokuša smiriti", dodao je.

"Naravno da svima nama smeta, ne veseli nas i smatramo da ne bi trebalo biti ni na jednoj fasadi 'ušato U', ali nije trebalo biti ni '4S' ni 'Ovo je Srbija'. Danas 30 godina poslije ima pravo to svaku drugu manjinu smetati, ali smatramo da se Pupovac u srijedu prvenstveno trebao ograditi, obrazložiti i dobro razložiti kako bi bilo jasno svim građanima da nije istina ono što je on izrekao prije 15 dana", rekao je Periša.

Podsjetimo, HVIDRA je već ranije tražila ispriku Milorada Pupovca ili raskid koalicije sa SDSS-om, a istaknuli su kako svoj zahtjev neće povući, već ga sada i proširiti.

Pupovac je u srijedu na press konferenciji objasnio svoje sporne izjave:

"Nitko od mene ne treba tražiti da ne poistovjećujem demokratsku današnju Hrvatsku s NDH i njezinom zločinačkom ideologijom, jer ja jako dobro znam tu razliku. I ne samo da je znam, ja tu razliku žviim i za nju i zbog nje 3 desetljeća politički djelujem u Hrvatskoj, jednako kako su je znali mnogi od najboljih predstavnika Srba u Hrvatskoj, svakako bolji od mene, a živjeli prije mene", rekao je Pupovac...

Što se tiče isprike, ja sam u ovoj zemlji, i zajednica kojoj pripadam, i stranka kojoj pripadam bio nazivan raznim imenima i raznim kvalifikativima, za koje ne mislim da na bilo koji način obilježavaju što ja jesam, stranka jest ili pripadnici srpske zajednice u najvećem broju jesu. Ja nisam četnik, ali od onih koji misle da jesam ili kažu da jesam nikad neću tražiti ispriku. Od onih koji me svrstavaju u kategoriju zločinaca i ubica, samo mogu reći da to nisam i nikad neću biti, ali ni od njih neću tražiti ispriku. Od onih koji me svrstavaju u tajne suradnike srpskih vlasti u Beogradu, nerijetko me stavljajući u rizike koji su viši od narušavanja ugleda i rejtinga u javnosti, nikad neću tražiti ispriku. To je dio političke borbe kroz koju moram proći i ja i moji kolegice i kolege. Pitanja koja smo otvorili nisu laka za Hrvatsku, vrijeme koje smo prošli nije lako za Hrvatsku, ali mi smo spremni nastaviti, ne obazirući se na one koji takve zahtjeve šalju", rekao je Pupovac.