SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SOLIDNO
 
HT: Neto dobit u šest mjeseci podignuta 9,1%
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 26.07.2018. - 09:04:58
ZAGREB - U prvih šest mjeseci 2018. Hrvatski Telekom ostvario je rast ključnih financijskih pokazatelja – EBITDA-e, neto dobiti i investicija.

EBITDA prije jednokratnih stavki u prvih šest mjeseci 2018. godine povećana je za 13 milijuna kuna, odnosno 0,9%, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine i iznosi 1.471 milijun kuna. EBITDA marža je na razini od 40% i veća je za 0,5 postotna boda u usporedbi s prvim polugodištem 2017. Porastu profitabilnosti doprinosi i Crnogorski Telekom koji je ostvario EBITDA u iznosu od 109 milijuna kuna i veća je za 5 milijuna kuna od EBITDA-e ostvarene u prvoj polovici 2017. godine.

Bez učinka Crnogorskog Telekoma, HT Grupa u Hrvatskoj ostvarila je za 0,6% veću EBITDA u usporedbi s istim razdobljem prošle godine u iznosu od 1.362 milijuna kuna i EBITDA maržom od 40,3%. U usporedbi s istim razdobljem 2017., neto dobit povećana je za 37 milijuna kuna, odnosno 9,1 % i iznosi 447 milijuna kuna.Ukupni konsolidirani prihodi u prvom polugodištu 2018. ostvareni su u iznosu od 3.681 milijun kuna, što je za 0,3 % manje u odnosu na isto razdoblje lani. Nastavljaju se ulaganja u mrežnu infrastrukturu, napredne tehnologije i inovativne usluge Realizacija kapitalnih ulaganja povećana je za 8,7% u odnosu na prvo polugodište 2017. i iznosi 895 milijuna kuna, uključujući doprinos Crnogorskog Telekoma.

Bez učinka Crnogorskog Telekoma kapitalna ulaganja HT Grupe u Hrvatskoj povećana su za 8,3 % i iznose 822 milijuna kuna.Pristupnom mrežom nove generacije (NGA) pokriveno je 58,1% kućanstava, dok je optička pristupna mreža dostupna za 388 tisuća kućanstava.U mobilnoj mreži ulaganjima je osigurana unutarnja pokrivenost stanovništva 4G mrežom od 77,6%, dok je pokrivenost u vanjskom okruženju dosegla 98,4%. Nastavljena je implementacija velike brzine 4G mreže od 350 Mbit/s pri preuzimanju.U prvom kvartalu 2018. godine započet je veliki investicijski program modernizacije mobilne mreže radi povećanja kapaciteta za rast podatkovnog prometa i poboljšanja korisničkog iskustva još bržim pristupom internetu te stvaranju temelja za uvođenje 5G tehnologije.

Do kraja lipnja uspješno je završena prva faza u Istri, modernizirano je svih 137 lokacija pokretnih radijskih i transportnih mrežate završeno proširenje kapaciteta pokretne pristupne mreže na 250 lokacija na obalnom dijelu. Od početka srpnja aktivnosti su nastavljene na području grada Zagreba. Osigurani su glavni preduvjeti za uvođenje 5G tehnologije u trenutku kad se za nju dodijeli potrebni radio-frekvencijski spektar.

Jedinstveni koncept usluga na telekomunikacijskom tržištu Magenta 1, koji je obilježio drugu godišnjicu postojanja, koristi više od 150 tisuća kućanstava, a njihov broj je u kontinuiranom porastu.Porast baze TV korisnika na razinu od 415 tisuća potvrđuje da je ponuda Hrvatskog Telekoma standard za vrhunsku televizijsku uslugu koja prepoznaje potrebe korisnika. Za dodatno poboljšanje korisničkog iskustva i važan korak prema intenzivnijoj digitalizaciji HT jekorisnicima ponudio novu One App aplikaciju.

Realizirana je na novom tehnološkom konceptu, s bržim odazivom, jednostavna za korištenje s nizom novih funkcionalnosti – jednostavnije korisničko korištenje za aktiviranje tarifnih opcija, plaćanje računa na jedan klik, i dr.