SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SVE GORE
 
Hrvatskom turizmu zbog manjka radnika prijeti raspad sustava
Autor/izvor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
Datum objave: 13.10.2016. - 16:13:00
Zadnja izmjena: 13.10.2016. - 19:29:04
ZAGREB - Sljedeća godina bit će kritična u pogledu raspoloživih i kvalitetnih kadrova u turizmu. Već ove godine bilo je praktički nemoguće doći do radnika, a dogodine bi moglo doći do potpunog kolapsa sustava. Po svemu sudeći, stići će nam još više gostiju nego ove godine, a neće ih imati tko uslužiti. Nestat će i ovi preostali Slavonci koji su do sada spašavali sezonu, jer su odnedavno u potrazi za poslom Hrvatsku, osim autobusima, počeli napuštati i avionima, a ovdje neće imati tko raditi.
Istaknuli su to predstavnici vijeća Strukovne grupacije putničkih agencija u Splitsko-dalmatinskoj županiji na sjednici održanoj u Županijskoj komori Split.

Prema riječima Nataše Bušić iz HGK, u našoj je županiji registrirano 300 putničkih agencija, ali dobar dio njih sezonskog je karaktera. Uz one opće prakse, iskristalizirale su se usko specijalizirane agencije, jer se to pokazalo kao nužnost na ovom prezasićenom tržištu.

Svakako, većina domaćih agencija posljednjih nekoliko godina ima ozbiljnih problema u pronalaženju radnika preko Zavoda za zapošljavanje, premda je, ilustracije radi, na jučerašnji dan u Hrvatskoj službeno bilo 216.848 nezaposlenih.

Ukupna godišnja kvota za zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj iznosi 3115 dozvola, od čega na turizam i ugostiteljstvo otpada samo 85 dozvola. A taj bi broj, tvrde agenti, zadovoljio potrebe jednoga hotela, s tim da ih se samo dogodine otvaraju deseci novih.

I svaki će od njih trebati barem jednog vrhunskog kuhara i desetke drugih uslužnih djelatnika, s dovoljno stručne prakse, iskustva, poznavanja stranih jezika...

Istovremeno, naš obrazovni sustav ni izbliza ne proizvodi toliko stručnjaka koje oni trebaju. Manjak radnika u hotelima i restoranima, koji je bio problem ove godine, dogodine će se preslikati i na agencije.

– I ono malo ljudi koji su na burzi rada, a spremni su raditi, nemaju potrebne kompetencije. Apsurdna je situacija da je na Zavodu za zapošljavanje puno ljudi, a kad tražiš radnika, onda nema nikoga. Vjerojatno im se više isplati raditi na crno i iznajmljivati apartman... – upozorili su vlasnici agencija, te su se svi redom usuglasili za potpunu liberalizaciju ovoga tržišta, ali i za uvođenje vaučera, poput onih u poljoprivredi za ad hoc angažiranje radnika u sezoni.

Stvar donekle spašava institut stalnog sezonskog radnika, koji sufinancira HZZ, što jamči sigurnost i radniku i poslodavcu, ali problem je u tome što tijekom zimskog perioda tog istoga radnika ne mogu angažirati povremeno, kad im se pokaže potreba...