SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PLODOVI (NE)RADA
 
Hrvatskoj ekonomiji najbolje ide bez Vlade
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 06.06.2016. - 20:19:10
KOLUMNA - Hrvatska ekonomija napokon raste. Nema političara koji se nije pohvalio statističkim podacima o rastu BDP-a, industrijske proizvodnje, osobne potrošnje i turističkih dolazaka i noćenja.

Sve nam raste, a ponajviše ego političara. Eto, kad bolje razmislimo, u ovih šest mjeseci državničke stagnacije nama nikad bolje. Vlada ima premijera koji traži ostavke svojih poslodavaca, u Saboru ''mrtvo more'' – il se soli ili nikoga nema na poslu, javni sektor natrpan uhljebima, a gospodarstvo se napuhnulo kao da se najelo kvasca. Uskoro će i ljeto, vrućine i Sabor će na zasluženi odmor od odmora.

Krenuo turizam.  Sinoć baš prošetao rapskom šetnicom i ima turista. Za lijek, ali ima ih. U državi u kojoj se predsjednici turističkih zajednica hvale milijunskim uštedama umjesto da troše na brendiranje svojih mjesta, dobro je i da itko zna upisati ''Hrvatsku'' na rutu u GPS. Trenutačna teroristička prijetnja turističkim golijatima opet nas, ni krive ni dužne, gura u poziciju poželjnih odredišta.

Uhljebi nam se mole za dugo i vruće ljeto jer već razmišljaju o tome koji će autić naručiti iz prospekta, naravno, na račun hrvatskog proračuna. Potrošnja među Hrvatima raste. Božićna groznica nikako da splasne. Kupuje se, uvozi, troši. Ljudi su se oslobodili švicarskih okova i pohrlili ispeglati kartice po trgovačkim centrima. Sve je manje i minusa na računu. Realni sektor gura, korporacije zapošljavaju, a Vlada se preslaguje i svađa. Trenutno svojim neradom čine čuda. Ispada da je točna ona: ''što se država manje upliće, to gospodarstvu bolje sviće.'' Fakat, nerad naših političara doveo nas je u nikad bolju pozitivu.

Političari su nužno zlo. Da nema njih vjerojatno bi nam uzlet bio još i viši. No, zahvaljujući njima, optimizam će još kratko trajati jer stižu na naplatu krediti koje su naši gojazni uhljebi nakupili svih ovih godina da bi si mogli osigurati velike plaće, skromne vile na brdašcima i kvalitetan iznos na skrivenim računima. Zbog destabilizirane Vlade odriču nas se i strani investitori. Tim je prokrstario mnogim zemljama i interesentima za ulaganje u Hrvatsku, tu je i predsjednica koja je imala intenzivna druženja s vođama zemalja zbog kojih ti suze poteku kad se sjetiš ljudskih sloboda koje iste guše. I krug se zatvara. Pokazali smo da možemo, i pokazali koliko imamo gramzive vlastodršce koji će nas koštati glave.

Možemo se samo MOL-iti da nas još više ne gurnu u dugove. Prodaju se državna poduzeća, no kad vidiš koliko je mrtvog kapitala uspjela uništiti država, onda je i bolje da nas prodaju. Gledam onaj serijal o betonskim ljepoticama, spavačima koje neiskorišteno leže u šikarama i odumiru zbog političke bezidejnosti. Najavljuju se i izbori za rujan. Karamarko vjerojatno neće uspjeti presložiti Sabor. Društvene mreže se već sprdaju da će od jeseni u novoj televizijskoj shemi Karamarko preuzeti ''In dizajn'' od Mirjane Mikulec jer Tomo jako voli preslagivati. Dizajner hrvatske stvarnosti veže nam čvrstu omču oko vrata.

Zbog želje za moći, ovaj vrsni matematičar, preračunao se u svojoj jednadžbi. Dok on računa na svaki glas bilo oponenta bilo nesvrstanog sabornika, građani računaju na daljnji nerad Vlade i Sabora. Neka im plaće od 20.000 kuna. Bolje im platiti da ne rade nego da nas potope 20.000 milja pod morem. Slično kao onomad kad su platili onom pjevaču da ne pjeva. Živnula odmah scena.

Hrvatska ima odličnu priliku za oporavak. Samo, taman kad se oporavimo dobit ćemo politički tresak o pod. A onda će se opet Europa sprdati s nama da se svađamo oko ustaša i partizana, kurikuluma i komunista. Vrijeme je da nam političari ugase svjetlo. Bolje vidimo u mraku. Trenutno nam je predobro, bez njih, onih koji su uvijek bili uspješni grobari sveg pozitivnog što nam se uspjelo dogoditi. Hrvatska može, sad znamo i kako.