SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Hrvatsko tržište rada i dalje ostaje pod pritiskom snažnih strukturnih slabosti
Autor/izvor: RBA analiza
Datum objave: 27.03.2017. - 08:49:44
ANALIZA - Prema preliminarnim podacima koje je objavio DZS, stopa registrirane nezaposlenosti u veljači blago se spustila do razine 15,3%.

Tako je nakon četiri uzastopna mjeseca pogoršanja na mjesečnoj razini (tijekom zimskih mjeseci), stopa registrirane nezaposlenosti u odnosu na siječanj niža za 0,1 postotni bod. Istovremeno je na godišnjoj razini zabilježen nastavak pozitivnog trenda smanjenja prosječne stope nezaposlenosti (za 2,5 postotnih bodova u odnosu na siječanj 2015.). Na blago poboljšanje pokazatelja nezaposlenosti u veljači prethodno su ukazivali i podaci HZZ-a prema kojima je broj zaposlenih u istom promatranom mjesecu zabilježio pad na mjesečnoj i godišnjoj razini (za 2,1% odnosno 17,4%).

Također, podaci HZZ-a za veljaču potvrdili su karakterističnu sezonalnost u kretanju (ne)zaposlenosti odražavajući i polagano intenziviranje potražnje za sezonskim poslovima. Naime, udio sezonskih poslova u slobodnim radnim mjestima u veljači je porastao na 32,4% zabilježivši rast na mjesečnoj i godišnjoj razini (za 0,6pp odnosno 1,0pp). Potonje ukazuje na povećanje potražnje za sezonskim radnicima označavajući početak pripreme za turističku predsezonu. Stoga i tijekom narednih mjeseci očekujemo nastavak pozitivnih trendova u pokazateljima (ne)zaposlenosti, snažno predvođenih rastućim potrebama za sezonskim radnicima.

No bez obzira na očekivani nastavak pozitivnog godišnjeg trenda u kretanju (ne)zaposlenosti, važno je naglasiti da hrvatsko tržište rada i dalje ostaje pod pritiskom snažnih strukturnih slabosti poput neusklađenosti ponude i potražnje za radnom snagom, odljeva radno sposobnog stanovništva te niske razine zaposlenosti.