SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SNAŽAN RAST
 
Hrvatski BDP u četvrtom kvartalu porastao 3,4%, iznad očekivanja
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 28.02.2017. - 11:07:12
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u četvrtom lanjskom tromjesečju za 3,4 posto na godišnjoj razini, što je najbrži rast u gotovo devet godina i brži od očekivanja.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2015. godine.

To je nešto više od očekivanja. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 3,3 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 2,7 do 3,8 posto.

To je već deveto tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 2,9 posto.

Najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u četvrtom tromjesečju 2016. ostvaren jerastom izvoza roba. Doprinos domaće potražnje je pozitivan (3,7 postotnih bodova). Među sastavnicama domaćepotražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastomizdataka za konačnu potrošnju kućanstava (2,2 postotnih bodova). Doprinos neto inozemne potražnje je negativan (0,3 postotnih bodova).

Prva procjena pokazuje da je tromjesečni BDV u četvrtom tromjesečju 2016. realno veći za 3,1%u odnosu na isto tromjesečje 2015. prema originalnim podacima. Najveći doprinos rastu tromjesečnog BDV-a u četvrtom tromjesečju 2016. ostvaren je udjelatnosti prerađivačke industrije, a najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren je u djelatnostipoljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Rast od 3,4 posto je najbrži još od prvog kvartala predrecesijske 2008. godine, kada je BDP porastao također 3,4 posto.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u četvrtom lanjskom tromjesečju ojačao za 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na četvrto tromjesečje 2015. skočio 3,5 posto.

U cijeloj 2016. godini gospodarstvo je poraslo 2,9 posto, što je njegov najveći skok od 2007. godine kada je BDP porastao 5,2 posto.