SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠKVEROVI
 
Horvat: U Puli i Rijeci mogla bi se dogoditi vrlo široka proizvodna lepeza
Autor/izvor: SEEbiz / HRT
Datum objave: 30.04.2019. - 08:57:02
ZAGREB - Hoće li nakon što se upoznaju sa stanjem u tim škverovima biti na bilo koji način spremni priskočiti hrvatskoj Vladi u spašavanju brodogradnje u Puli i Rijeci? Koliko ima mjesta optimizmu? Što će se dalje događati ako Kinezi kažu 'ne'?

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kaže da je diskusija s kineskim izaslanstvom u Banskim dvorima bila vrlo otvorena i transparentna, prenosi HRT.

'Otkrili smo one detalje o stanju i statusu brodograđevne industrije u Puli i u Rijeci, naravno koji ne štete tada još uvijek važećem strateškom partneru Brodosplitu. Isto tako, u vrlo otvorenoj diskusiji polemizirali smo o tome što bi se jednoga dana, ako se kineski partneri zainteresiraju za restrukturiranje ili kupnju jednog i drugog brodogradilišta, u tim brodogradilištima moglo graditi osim brodova', objasnio je ministar.

'Svjesni smo činjenice da nam je danas u posjeti jedan od najjačih gospodarskih subjekata Narodne republike Kine, prva po snazi svjetska brodograđevna industrija koja u ovome trenutku čak niti u onoj svojoj primarnoj djelatnosti nema samo izgradnju brodova. Dakle jedna vrlo široka proizvodna lepeza kakva bi se jednog dana možda mogla dogoditi u Puli i u Rijeci', rekao je. Istaknuo je kako nema nikakvoga razloga skrivati kineskim kolegama bilo što, pa tako niti dugove brodogradilišta.

'Na ovaj ili onaj način oni će do tih brojki doći. Ali ako od prvog trenutka s njima nismo korektni i vjerodostojni nema nikakve perspektive da do bilo kakvog dogovora dođe', naglasio je Horvat.

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić rekao je kako su danas, na poziv premijera, sudjelovali na sastanku u sjedištu vlade gdje su upoznali potencijalne investitore.

'Nakon upoznavanja s potencijalnim partnerima dogovorili smo posjet našem brodogradilištu. Tehnički dio tima zatražio je razgovor o vještinama, znanjima i kapacitetima sustava, odnosno mogućnostima brodogradilišta u Puli i Rijeci. Mi smo im prezentirali onaj dio podataka koji se uobičajeno prezentiraju kod predstavljanja kompanije. Radilo se o zahtjevu za preliminarnim sastankom prije sastanka u utorak na kojem smo im prezentirali naše tehničke mogućnosti i reference', objasnio je Bulić.