SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ISTRAŽIVANJE
 
Hong Kong daleko najskuplji za najam nekretnina
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 23.02.2014. - 09:07:00
Zadnja izmjena: 23.02.2014. - 11:08:30
LONDON - Hong Kong je daleko najskuplji svjetski grad po pitanju maloprodajnog najma, a i druga tržišta, poput New Yorka, Pariza i Londona nastavljaju rušiti cijenovne rekorde za najam prvorazrednih maloprodajnih nekretnina, pokazuje posljednje kvartalno istraživanje CBRE-a provedeno na 97 lokacija diljem svijeta.

Konkurencija u velikim gradovima postaje sve žešća, a potražnju pokreću trgovci luksuznih brendova koji ne pitaju za cijene kad se radi o vrhunskim lokacijama.

S druge strane, projekti u razvoju su na najnižim povijesnim razinama, što rezultira manjkom prvoklasnih maloprodajnih prostora.

Hong Kong sa cijenom od 1500 dolara po kvadratu godišnje je najskuplja svjetska lokacija, slijede ga New York sa 1100 dolara po metru kvadratnom na godinu, Pariz sa 500 dolara i London sa 450 dolara po kvadratu godišnje.

„Vodi se dosta rasprava o snazi trgovaca luksuznom robom u usporedbi s prosječnim trgovcima. CBRE-ovo istraživanje pruža nove dokaze o tome da prvorazredna maloprodajna tržišta i lokacije postaju sve snažniji. New York, Pariz i London bilježe porast od 11, 28 i 18 posto u usporedbi sa već astronomskim iznosima od prošle godine. Upravo zbog potražnje koju potiču luksuzni trgovci dolazi do manjka ponudeprvoklasnih nekretnina pa se posljedično traže i manje atraktivne lokacije", objašnjava Raymond G. Torto, CBRE-ov direktor istraživanja.

Trgovci u Hong Kongu su primarno fokusirani na vrhunske lokacije, a glavne ulice, koje su bukirane do zadnjeg metra kvadratanog, privlače i lokalne i globalne igrače.

U SAD-u cijena najma raste prvenstveno zbog manjka kvalitetnog prostora, što je posljedica činjenice da je izgradnja maloprodajnih nekretnina na najnižim razinama u povijesti.

Australsko tržište je također u dobroj formi, potražnja je jaka zbog stranih trgovaca koji se natječu oko ograničenog prostora. Zanimljivo je da je upravo Australija jedina država čija se dva grada, Sydney i Melbourne, nalaze u top 10 najskupljih na svijetu po cijeni najma maloprodajnih nekretnina.