SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REZOVI
 
Honda otpušta 3.500 radnika u Velikoj Britaniji
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 15.05.2019. - 19:17:48
LONDON - Automobilski div Honda potvrdio je da zatvara tvornicu u britanskom Swindonu čime će 3500 radnika ostati bez svog radnog mjesta.

Japanski je proizvođač automobila planove o zatvaranju tvornice objavio ranije ove godine, no, kako piše The Guardian, britanska vlada, konzultanti kompanije i sindikat radnika posljednja su tri mjeseca proveli predlažući niz mjera za spas tvornice. Ipak, čelnici Honde ni jednu od opcija nisu vidjeli kao izvedivu i održivu. Uz to, kompanija je objavila da priprema i otpremnine te je u posljednjoj fazi zatvaranja tvornice u Wiltshireu.

Taj je proizvođač automobila za zatvaranje svojih tvornica u Ujedinjenom Kraljevstvu okrivio potrebu za pomicanjem fokusa na rastuće tržište električnih automobila izvan granica te otočne države. No, stručnjake to opravdanje nije uvjerilo, budući da su lanjska izvješća kompanije ukazivala na glavnu ulogu Brexita pri odluci o zatvaranju britanskih tvornica.

Zatvaranje će označiti kraj gotovo tri desetljeća duge Hondine proizvodnje u Swindonu te će vrlo vjerojatno ozbiljno naštetiti gospodarstvu britanskog grada stotinjak kilometara udaljenog od Londona. Kompanija je već sada procijenila da će, uz ranije spomenutih 3500 radnika zaposlenih u samoj tvornici, zatvaranje proizvodnje u Swindonu 2021. rezultirati gubitkom dodatnih 3500 radnih mjesta dobavljača koji ovise o radu tvornice.