SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SUKOB INTERESA
 
Hoće li Turudić suditi prijatelju Mamiću?
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 05.07.2015. - 09:18:52
ZAGREB - Jedno od pitanja koje se jučer provlačilo kroz kuloare jest i koji će sud biti nadležan za ovaj predmet, odnosno hoće li u priču biti uključen Županijski sud u Zagrebu budući da je predsjednik tog suda Ivan Turudić dugogodišnji prijatelj Zdravka Mamića, koji je javno govorio "Mamiću nikad ne bih sudio".
Hoće li Turudić suditi prijatelju Mamiću?- Otišao bih 100 kilometara dalje od tog postupka - govorio je na HTV-u Turudić.

SEEbiz je još prije gotovo četiri godine upozorio na veze između Turudića i Mamića u tekstu našeg suradnika Domagoja Margetića o kojem dovoljno govori to što je to jedan od najčitanijih tekstova u povijesti portala. Pitanja otvorena u tom tekstu itekako su aktualna i ovih dana.

Tijekom dosadašnjih radnji, koliko se zna, sve je naloge potrebne radnje u ovom slučaju davao sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu. S obzirom na ovakve Turudićeve riječi, ne bi bilo čudno da cijeli postupak bude prebačen na neki drugi sud, primjerice, Županijski sud u Rijeci. Ali, da bi se to dogodilo, netko od stranaka u postupku mora zatražiti izuzeće, piše Slobodna Dalmacija.

Po Zakonu o kaznenom postupku izuzeće suda, odnosno pojedinog suca, pa tako i predsjednika suda, mogu tražiti stranke u postupku, a to su u ovom slučaju USKOK s jedne i braća Mamići, Vrbanović i Pernar s druge strane.

- O zahtjevu za izuzeće odlučuje predsjednik suda. Ako se traži izuzeće i predsjednika suda, odluku o zahtjevu za izuzeće predsjednika vijeća, suca ili suca porotnika donosi zamjenik predsjednika suda ili sudac kojeg je predsjednik suda sebi odredio kao zamjenika između sudaca tog suda. Ako se traži izuzeće predsjednika suda, odluku o izuzeću donosi predsjednik neposredno višeg suda, a ako se traži izuzeće predsjednika Vrhovnog suda, odluku o izuzeću donosi vijeće od pet sudaca tog suda. Protiv tih odluka žalba nije dopuštena - propisuje ZKP.

Osim javno poznatog i priznatog prijateljstva Ivana Turudića i Zdravka Mamića, još je puno veza koje spajaju Županijski sud u Zagrebu i HNS u kojemu je Mamić dopredsjednik. Još u studenom prošle godine portal Nogomet plus objavio je iscrpan tekst Damjana Raosa Carića u kojemu se raščlanjuju te veze. Tako se tada spominjao Ivica Veselić, sudac Županijskog suda u Zagrebu, koji je ujedno i predsjednik Arbitražnog suda HNS-a i koji je u 2013. godini na ime naknade i honorara od nogometne organizacije dobio 96.959 kuna.

Osim njega, u istom tom Arbitražnom sudu je i Jasna Smiljanić, također sa Županijskog suda u Zagrebu, koja je tada bila šefica USKOK-ova odjela. Ona je u 2013. godini ukupno zaradila 54.000 kuna od HNS-a. Prema Zakonu o sudovima, odobrenje za ovakvu izvansudsku aktivnost za ovo dvoje sudaca trebao je dati predsjednik suda na kojem rade, a to je Turudić.