SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SPLINTERNET
 
Hoće li Kina i SAD stvoriti vlastite paralelne internete?
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu / CNBC
Datum objave: 04.02.2019. - 12:02:00
Zadnja izmjena: 04.02.2019. - 12:13:00
NEW YORK - Na prvi pogled nestvarna opcija nekim insajderima izgleda vrlo blisko: Kina i SAD kroz nekoliko bi godina mogli stvoriti vlastite paralelne internete.

Koncept je nazvan "splinternet", a odnosi se na budućnost u kojoj je internet fragmentiran, uređen posebnim propisima i vođen od strane različitih službi.

Jedinstvena definicija je još uvijek nejasna, ali neki sugeriraju da ćemo ubuduće vidjeti da kineske i američke aplikacije i usluge dominiraju svaka na svojoj polovici interneta. Taj je koncept bio tema mnogih rasprava na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu prošlog mjeseca.

I premda dolaze dva interneta, "to neće biti Kina i ostatak svijeta već Kina i zemlje koje usvajaju kineske aplikacije i zemlje koje prihvaćaju američke aplikacije", rekla je za CNBC Kaifu Lee, CEO kineske venture capital kompanije Sinovation Ventures.

"Dok će kineske aplikacije teško biti usvojene u SAD-u, Europi i zemljama engleskog govornog područja, mislim da smo svjesni njihovog brzog prihvaćanja u Indiji, jugoistočnoj Aziji, Južnoj Americi, na Bliskom istoku pa čak i u Africi. Mislim da u pet godina, ako pogledate sve ljude na svijetu koji su uzeli njihov telefon i prebrojite koliko kineskih aplikacija i američkih aplikacija imaju, rekla bih da će to biti pola-pola, dodaje Lee, koja je prije svog aktualnog posla bila šefica Googlea u Kini.

Doista, tvrtke kao što su Alibaba i Tencent već šire svoje usluge u inozemstvu i stječu ili ulažu u tvrtke diljem Azije. Na primjer, Alibaba je vlasnik većinskog udjela u Lazadi, tvrtki za elektroničku trgovinu u jugoistočnoj Aziji, dok Tencent investira u indonezijsku tvrtku Go-Jek. Kineski tehnološki divovi neprestano traže širenje u inozemstvu.

Sjedinjene Države i Kina se bore za dominaciju ne samo kada je u pitanju internet, već i druge, međusobno povezane tehnologije, uključujući 5G i umjetnu inteligenciju.
Umjetna inteligencija (AI) posebna je tehnologija koja se smatra ključnom za podršku budućim industrijama i koja će djelomično oblikovati način na koji će internet izgledati u budućnosti. AI je širok pojam koji obuhvaća razvoj algoritama koji se mogu prilagoditi i učiti, što bi moglo potaknuti automatizaciju mnogih zadataka. Može se primijeniti na mnoge industrije širom svijeta.

Brojni komentatori ukazuju da bi SAD mogao biti iza Kine u utrci na područčju umjetne inteligencije. To uključuje Freda Kempea, izvršnog direktora američkog think tank-a Atlantsko vijeće, koji je CNBC-u rekao da je "Kina na putu da preuzme dominantnu ulogu na području umjetne inteligencije i da posljedice mogu biti povijesne prirode".

I SAD i Kina su agresivni u razvoju AI, a nedavni nalazi pokazuju podjelu između SAD-a i Kine kada je riječ o prijavama patenata.

Studija Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) objavljena prošlog tjedna pokazala je da su američke tvrtke IBM i Microsoft dvije organizacije u svijetu s najviše podnesenih patentnih prijava. No, zapanjujuć je podatak da među istraživačkim skupinama i sveučilištima, kineske organizacije drže 17 od 20 najboljih mjesta u pogledu ukupnog broja patentnih prijava.