SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SNIMKE
 
Hoće li HBOR nastaviti objavljivati snimke sjednica NO-a?
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 15.07.2017. - 21:15:52
ZAGREB - Objavljivanje snimke sjednice Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) na kojoj su odobreni krediti Agrokorovim tvrtkama u ukupnom iznosu od 48,3 milijuna eura, pokazalo je da je ministar financija Zdravko Marić govorio istinu o tome što se događalo na toj sjednici, ali je istovremeno i njega, koji je predsjednik NO-a, ali i HBOR, dovelo u situaciju da će najvjerojatnije u budućnosti često biti izloženi zahtjevima da s javnosti podijele snimku neke sjednice. 

Svaki put kad mediji ili oporba budu problematizirali pojedinu odluku NO-a HBOR-a, i ne budu zadovoljni objašnjenjima te banke ili samih ministara koji su u NO-u, mogli bi se pojaviti zahtjevi da se snimka objavi.

To do sada nije bila praksa HBOR-a, ali sada se više neće moći braniti time da je poslovna tajna bilo koje tvrtke ili banke koja sudjeluje s njima u nekom kreditnom programu, prepreka objavi snimke, ako javni pritisak bude dovoljno snažan.

Na pitanje zašto je ovaj put, iako je i ranije bilo pritisaka da se daju svi detalji neke odluke HBOR-a, učinjena iznimka, iz te su nam banke odgovorili da su »tijekom posljednja dva dana zaprimili velik broj zahtjeva predstavnika medija za ustupanjem audiozapisa sa sjednice Nadzornog odbora održane 20. prosinca 2016. godine, a vezano uz temu odobrenja kredita društvima Zvijezda d.d., Ledo d.d., Jamnica d.d. i PIK Vrbovec d.d..«. 

Iz HBOR-a još kažu da je temeljem toga zatražena i dobivena suglasnost Nadzornog odbora HBOR-a za objavom dijela snimke.

Na upit Novog lista koji su kriteriji da se snimka objavi, što znači i koji će to biti kriteriji u budućnosti, iz HBOR-a odgovaraju da su i do sada objavljivali informacije i podatke, uz suglasnost uključenih stranka, kod kojih se utvrdilo da prevladava javni interes u odnosu na zaštitu poslovnih i bankovnih podataka.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će u budućnosti HBOR i njegov Nadzorni odbor tumačiti javni interes, a naši sugovornici, od kojih su neki i članovi NO-a, kažu da je sada napravljen presedan i da će u budućnosti ta institucija teško braniti svoja pravila kad je u pitanju dostupnost nekih dokumenta, ali i snimki sa sjednica Nadzornog odbora, što je dovodi u nezgodnu poziciju.

No, dok se situacija oko onoga što je Marić govorio ili nije govorio na sjednici brzo raspetljala, ostaje pitanje je li u prosincu prošle godine Nadzorni odbor pogriješio kad je dao zeleno svjetlo za kredite Agrokorovim tvrtkama, i je li već tada mogao i trebao znati u kakve će probleme zapasti najveća domaća kompanija, što će ugroziti i vraćanje kredita HBOR-u, iako se ta banka između ostaloga osigurala i hipotekama na nekretnine.