SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLUKE
 
HNS neće podržati nijednog predsjedničkog kandidata
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 22.09.2019. - 08:08:01
ZAGREB - Iako su u HNS-u pokazivali simpatije prema predsjedničkom kandidatu SDP-a Zoranu Milanoviću, premda su oni partneri HDZ-a u Vladi, jučer su, očekivano, donijeli odluku da na predsjedničkim izborima neće podržati nijednog kandidata.

Štoviše, s ustavnim i pravnim stručnjacima pokrenut će inicijativu da se predsjednik države bira u Saboru, čime bi predsjednik države potpuno postao – fikus. HDZ ne zagovara takav način izbora šefa države pa će HNS u tome doći u raskorak sa svojim partnerom kojeg podržava u Saboru i s kojim je u Vladi, piše Večernji list.

Tu je opciju prije zastupao Zoran Milanović, a sada tvrdi da će s pozicije predsjednika, bude li izabran, raditi na tome da se predsjednik RH ubuduće tako bira. Te su odluke donijeli na Središnjem odboru HNS-a, a prenio ih je Ivan Vrdoljak, predsjednik te stranke. Kako se HNS našao u situaciji da kao HDZ-ov partner teško može, bez koalicijskih drama, podržati kandidata ljevice, a Kolinda Grabar-Kitarović, HDZ-ova kandidatkinja, nije im prihvatljiva, nametnuo se zaključak da im je najelegantnije rješenje bilo – ne podržati nikoga.

Međutim, Vrdoljak je odbacio kako je takva odluka donesena da se ne bi zamjerili ni HDZ-u ni SDP-u te podsjetio kako postoji odluka Središnjeg odbora da HNS izlazi samostalno na izbore. Vrdoljak je najavio da će HNS pozvati svoje članstvo i simpatizere da izađu na izbore za Pantovčak te da glasaju po svojoj savjesti, ni ekstremno lijevo ni ekstremno desno. Vrdoljak je uvjeren da će se njihovo članstvo voditi liberalnim vrijednostima i borbom za otvoreno i tolerantno društvo te da im temelj odluke neće biti pripadnost ni lijevoj ni desnoj političkoj opciji, već da će birati one koji će vući zemlju naprijed te će isključiti populiste i ekstremiste.

Vrdoljak je napomenuo kako je Predsjedništvo HNS-a prije 20 dana zaključilo da među istaknutim kandidatima nema onoga koji bi mogao zastupati liberalne, tolerantne i otvorene politike. HNS-u su prioritet stranački i parlamentarni izbori, a protive se bilo kakvom povećanju ovlasti predsjednika države pa bi izbor predsjednika u Saboru bio demokratski iskorak, smatraju u toj stranci. Središnji je odbor također odlučio da treba dodatno jačati parlamentarnu demokraciju, koja je jedna od temeljnih odrednica hrvatskog političkog sustava, nasuprot idejama da treba jačati predsjednički sustav, što zastupa kandidat Miroslav Škoro.

Središnji je odbor na sjednici zaključio da je povećanje plaća za učitelje i ravnatelje u osnovnim i srednjim školama važan politički prioritet na kojem će HNS ustrajati.