SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KAMATE
 
HBOR: Kamatna stopa za kreditiranje EU projekata javnog sektora snižena na 2,5%
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.01.2018. - 12:39:45
ZAGREB - Iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u srijedu su izvijestili da su privremeno snizili nominalne kamatne stope na kredite iz programa kreditiranja EU projekata javnog sektora i to s 3 na 2,5 posto, a to sniženje se odnosi na kredite koji će biti odobreni do kraja 2018. godine.

Iz te banke podsjećaju i da su tijekom 2017. snižene kamatne stope za kreditiranje EU projekata privatnog sektora te ruralnog razvoja, ribarstva i vinske omotnice. Tako se tijekom ove godine EU projekti ruralnog razvoja, ribarstva i vinske omotnice mogu kreditirati po kamatnoj stopi već od 1,7 posto, EU projekti privatnog sektora već od 2,4 posto, a projekti javnog sektora po kamatnoj stopi od 2,5 posto.

"Sniženjem kamatnih stopa uz zadržavanje svih drugih povoljnih uvjeta kao što su dugi rokovi otplate, mogućnost odobrenja počeka i korištenja granta kao vlastitog učešća želimo potaknuti poduzetnike na ulaganja i ubrzati dinamiku korištenja raspoloživih sredstava EU fondova", izjavila je predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko.

Iz HBOR-a navode i kako su do sada putem programa za kreditiranje EU projekata podržali više od 600 projekata, s iznosom većim od 3,4 milijarde kuna.
Krediti se odobravaju izravno, putem poslovnih banaka ili po modelu podjele rizika na rok do 15 godina s mogućnošću počeka do 3 godine, odnosno do 5 godina za podizanje i/ili restrukturiranje dugogodišnjih nasada te za javni sektor.
Dodatna je pogodnost što se sredstva granta u određenim slučajevima mogu koristiti za umanjenje glavnice kredita, a kod izravnog kreditiranja HBOR može do 70 posto iznosa granta prihvatiti kao vlastito učešće.

Sniženje kamatne stope za EU projekte ruralnog razvoja, ribarstva i vinske omotnice i projekte javnog sektora na snazi je za sve kredite odobrene do 31. prosinca 2018., a za one privatnog sektora do 30.  lipnja 2018. godine.
Konačna kamatna stopa za pojedinog krajnjeg korisnika ovisi o ocjeni kreditnog ranga, kao i ponuđenih instrumenata osiguranja.
Kreditna sredstva odobrena po tim programima namijenjena su zatvaranju financijske konstrukcije za provođenje projekata, a mogu se koristiti za sufinanciranje prihvatljivih ulaganja, kao i onih ulaganja koja su sastavni dio projekta, ali se ne mogu financirati iz sredstava EU fondova.
I kreditiranje lokalnih jedinica po stopi od 2,5 posto
Osim projekata koji se sufinanciraju iz fondova EU, HBOR je za projekte jedinica lokalne i područne samouprave i pravne osobe u njihovom većinskom vlasništvu i/ili većinskom vlasništvu Republike Hrvatske, koji se financiraju po drugim programima, snizio kamatne stope na 2,5 posto.
Kako se kod ovakvih projekata često radi o visokim iznosima kredita, ukinuta je i naplata naknade za rezervaciju sredstava kako bi se dodatno smanjilo opterećenje i ukupan trošak za korisnike. Krediti za ovu namjenu odobravaju se ili u kunama ili u kunama uz valutnu klauzulu, ističu iz HBOR-a.
Mjera je na snazi za kredite odobrene do 30. lipnja ove godine, a odnosi se i na privatne subjekte koji provode projekte od javnog interesa kojima primarna svrha nije ostvarivanje profita.