SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VIZIJE I STVARNOST
 
Grčić sa svoje planete: Hrvatska ide u pozitivnom smjeru
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 17.04.2015. - 12:19:18
ZADAR - Pojedini Milanovićevi ministri nastavljaju se natjecati izjavama za koje nismo sigurni jesu li plod neutemeljnog optimizma ili jednostavno - laži.
Danas su briljirali Grčić i Maras, dežurni optimisti iz Banskih dvora.

Procesi u Hrvatskoj se odvijaju u pozitivnom smjeru i taj tijek više nitko ne može zaustaviti, istaknuo je u petak potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić otvarajući XIX. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu, koje se u organizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta održava do 18. travnja u Zadru.

Grčić je istaknuo kako se ovih dana finaliziraju dvije ključne stvari - program nastavka reformi te nova faza fiskalne konsolidacije.

Reforme koje se moraju provesti u Hrvatskoj, kazao je, nisu programirane za mandat jedne Vlade, već je to proces koji će se nastaviti i nakon završetka mandata ovoj Vladi. "Stoga je važno odrediti strateške pravce, a to su reformirati javnu upravu, smanjiti parafiskalne namete, ojačati efikasnost socijalnog sustava. Sve je to dio programa koji ćemo ovih dana u finalnoj verziji isporučiti Europskoj komisiji", naglasio je potpredsjednik Vlade.

S druge strane, radi se nova faza fiskalne konsolidacije, odnosno sređuju se javne financije.

"Približili smo se parametrima koje smo s Europskom komisijom dogovorili još prije godinu i pol i ovih dana završavamo finalne korekcije i uštede", kazao je Grčić.

Dodao je i kako je opredjeljenje ove Vlade da novih poreza i dodatnih nameta za gospodarstvo nema te da se Vlada, kako bi izbjegla značajan udar na gospodarstvo i građane, odlučila za povećanje trošarina, "koje još nisu na europskoj razini". Pritom je kazao kako "20 lipa po litri benzina nije posebno opterećenje".

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras u Vladi, čini se, postaje zadužen za optimizam. Na Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu u Petrčanima pokraj Zadra jutros je izjavio da je Hrvatska izišla iz recesije. Kao jedan od argumenata za to istaknuo je dobit poduzetništva, koja je u 2014. godini bila 200 posto veća nego godinu prije.

"Internacionalizacija poslovanja i EU fondovi", tema je ovogodišnjeg 19. Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu na kojem će se održati i tradicionalna tribina "Pitajte Vladu", na kojoj će sudionici moći predstavnicima Vlade iznijeti svoje sugestije i prijedloge te postaviti upite vezano uz trenutne gospodarske aktualnosti.

U večernjem dijelu planirana je dodjela nagrada najboljima i to u deset kategorija - od najboljih mikro, malih i srednjih poduzetnika, preko najboljeg obrtnika, klastera, zadruge do žene poduzetnice.