SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TVRDNJE
 
Grčić: HNB je u krivu, nećemo biti u minusu prema EU proračunu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.07.2014. - 11:53:03
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić danas je ponovio da Hrvatska neće biti u minusu vezano uz uplate i povlačenje novca iz EU proračuna, istaknuvši da je već u prethodnoj godini zabilježen mali plus.
Na upit novinara da komentira tekst u jednom dnevnom listu da će Hrvatska do 2016. godine više davati u EU proračun nego uzimati, potpredsjednik Vlade Grčić danas je uoči sjednice Vlade kazao da je već rečeno da "nećemo biti u minusu".

Pozivajući se na analizu Hrvatske narodne banke, taj list piše da računice središnje banke pokazuju da ukupni učinci pristupanja EU na hrvatski proračun zasad iskazuju debeli minus, a kako sada stvari stoje "ispod crte ćemo biti i idućih godina.

"To je loša procjena. Ne vjerujem u to. Mi smo već u prethodnoj godini bili u malom plusu jer to je uvijek tako u prvim godinama članstva. Ove godine očekujemo isto tako mali plus, s obzirom da je ovo godina programiranja, a od iduće godine pa nadalje povlačit će se sve veći i veći iznos novaca iz europskih fondova. To je uobičajena krivulja apsorpcije i u drugim zemljama, pa ne vidim razloga da to tako ne bude i u Hrvatskoj", istaknuo je danas Grčić.

Na novinarski upit kada će ministar financija Boris Lalovac predočiti premijeru i njemu analizu efekata povećavanja neoporezivog dijela plaća i hoće li taj potez stupiti na snagu od jeseni, Grčić je odgovorio da Ministrstvo financija radi na tome.

"Čim oni budu spremni, stavit ćemo to na stol, pa ćemo vidjeti sve mogućnosti", rekao je Grčić, zaključivši da je to pitanje političke odluke.