SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Građevinski radovi u rujnu porasli 7,3 posto na godišnjoj razini
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.11.2018. - 07:50:27
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova bio je u rujnu 7,3 posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, pokazuju privremeni podaci o indeksima građevinskih radova koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Na mjesečnoj razini, prema privremenim sezonski i kalendarski prilagođenim podacima DZS-a, indeks obujma građevinskih radova u rujnu bio je manji za 1,6 posto u odnosu na kolovoz.

Na godišnjoj je razini, pak, u rujnu ove prema istom mjesecu prošle godine obujam radova izvedenih na zgradama povećan za 12,4 posto, a na ostalim građevinama za 0,4 posto.

Službena statistika u ostale građevine ubraja one koje nisu zgrade, poput cesta, pruga, cjevovoda, mostova, brana, sportskih terena i sl.

Podaci DZS-a, objavljeni u srijedu, pokazuju i da je u rujnu 55,5 posto radnih sati na gradilištima odrađeno na novogradnji, a 44,5 posto na rekonstrukcijama, popravcima i održavanjima.

Pritom su građevinari na zgradama odradili 50,6 posto radnih sati, a na ostalim građevinama 49,4 posto.

Po podacima DZS-a, u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje građevinska je aktivnost porasla za 4,4 posto.

Pritom su radovi na zgradama povećani za 11,6 posto, dok je obujam radova na ostalim građevinama smanjen za pet posto.