SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PO(D)UKE
 
Grabar-Kitarović hrvatskim novinarima: Nemojte se povoditi za stranim medijima
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.07.2019. - 17:58:49
KRK - Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je otok Krk, a u izjavi medijima komentirala je i reakcije na intervju koji je dala švicarskoj televiziji, a koji je izazvao brojne reakcije.

"Osobno sam bila na granici i osobno sam vidjela hrvatske policajce i policajke koji štite tu granicu. Vi znate kad netko dolazi ilegalno na granicu, da ne znate s kojim razlogom dolaze, tko je on ili ona, što je, zašto dolaze. Ako netko želi azil u Hrvatskoj, otvoreni su granični prijelazi i svatko može prijeći preko otvorenog graničnog prijelaza", rekla je predsjednica.

"Nikakva reinterpretacija, izvlačenje iz konteksta i krivi prijevodi, kao što je to napravila švicarska televizija, na moje veliko razočaranje, jer ono što su napravili uopće ne da nije ni blizu profesionalnosti, nego je slično najgorim tabloidima u ovome svijetu. Dakle, uz to što je napravila švicarska televizija ništa neće promijeniti činjenicu da hrvatska policija radi profesionalno, rade s velikom razinom humanosti prema svim tim ljudima, da ih razumiju, da primjena ne nasilja, kako su oni preveli, nego primjena odgovarajuće sile, što nije isto što i nasilje, dakle ja sam rekla odgovarajuća sila, ne prelazi granice propisane hrvatskim i europskim zakonodavstvom, ali ona je ponekad nužna", rekla je predsjednica.

Imala je i poruku za pučku pravobraniteljicu. "Ja sam rekla da ona provodi malo više vremena na terenu, ne u Tovarniku, gdje je kriza bila prije četiri godine, nego u ovom dijelu gdje je kriza upravo sada i da traži od ministra unutarnjih poslova da se očituje na to", rekla je.

Predsjednica je imala poruku i za hrvatske novinare.

"Ova priča ima dvije strane i kao hrvatski novinari, ja vas lijepo molim, da pogledate i hrvatsku stranu te priče. Nemojte se povoditi za stranim medijima, koji rade ne znam u čijem interesu, jer mi želimo ući u šengenski prostor i ući ćemo, ovo mora biti šengenska granica", rekla je predsjednica.