SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CIJENE GORIVA
 
Gorivo u BiH neće značajnije poskupjeti
Autor/izvor: SEEbiz / Nezavisne novine
Datum objave: 25.01.2012. - 21:03:00
Zadnja izmjena: 26.01.2012. - 00:17:06
BANJA LUKA - U BiH u skorijem periodu neće doći do drastičnog poskupljenja naftnih derivata na pumpama, uprkos neizvjesnostima izazvanim embargom Evropske unije na uvoz sirove nafte iz Irana, kažu domaći proizvođači i distributeri.
Oni ukazuju da berzansko naftno tržište Mediterana, najrelevantnije za bh. naftaše, za sada mirno reaguje na prijetnju smanjenja ponude sirove nafte u Evropi usljed odluke Brisela o prekidu uvoza "crnog zlata" iz Irana, iako se ne mogu isključiti naknadni tržišni potresi.

Značajniji skok cijena goriva, ističu stručnjaci, mogao bi se očekivati tek ako Iran ispuni prijetnje o zatvaranju Hormuškog moreuza, putem kojeg prolazi 40 odsto nafte iz Persijskog zaliva.

U banjalučkoj "Optima grupi", distributeru proizvoda Rafinerije nafte Brod, kažu da ove sedmice nisu zabilježene promjene cijena nafte na mediteranskom berzanskom tržištu na osnovu kojih oni svakog ponedjeljka formiraju cijenu naftnih derivata za tu sedmicu.

"Nezahvalno je prognozirati šta će se kasnije dešavati na berzanskom tržištu. Naravno da problemi sa velikim isporučiocima sirove nafte mogu uzburkati tržište, kao kada je kriza u Libiji dovela do smanjenja ponude nafte na tržištu, koje je izazvalo skok cijene. Prema objavljenim informacijama, embargo EU prema Iranu će smanjiti ponudu sirove nafte u Evropi za 20 odsto, ali nije isključeno da će se to premostiti nabavkom iz alternativnih izvora", kaže Rade Vidaković, načelnik Odjeljenja za marketing i reklamu "Optima grupe", sestrinske firme "Nestro petrola".

S njim se slaže i Vojin Mitrović, predsjednik Udruženja vlasnika privatnih pumpi u RS, koji ukazuje na mogućnost da dođe do određenih potresa na globalnom naftnom tržištu, pa samim tim i u RS, ali ne vjeruje da će to biti dugoročnog karaktera, jer bi to bilo opasno po samu EU.

Mitrović ne vjeruje da je zvanični Brisel ishitreno donio odluku o zabrani uvoza sirove nafte iz Irana, a da prethodno nije dogovorio nabavku nedostajućih količina od drugih velikih proizvođača, poput Saudijske Arabije.

Što se tiče naftnog tržišta RS, Mitrović kaže da narednih najmanje mjesec dana ne bi trebalo da dođe do novog poskupljenja goriva nakon nedavnog podizanja cijena na pumpama od pet do sedam feninga po litru, koje se desilo prije krize u vezi s Iranom.

"Za nas je bitno da situacija u vezi s Iranom za sada ne utiče na cijene u rafinerijama", kazao je Mitrović.

Amela Kečo, sekretar Udruženja naftnih distributera FBiH, kaže da trenutno mirna situacija na domaćem tržištu ne znači da će tako i ostati s obzirom na to da sve zavisi od budućeg razvoja događaja i postupaka rafinerija.

"Sva bitna dešavanja u svijetu, bilo da se radi o elementarnim nepogodama ili kriznim područjima, pogotovo ona koja usložnjavaju transport sirove nafte, moraju uticati i na maloprodajna tržišta. Tržište BiH sigurno neće biti bilo kakav izuzetak, a prognoze u ovom trenutku nisu nimalo optimistične", kazala je Kečo.