SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JASNA PORUKA
 
Glavaš: Bit ću za usvajanje Istanbulske konvencije, želim da Hrvatska ostane sekularna država
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.03.2018. - 16:20:05
Pogledaj sve iz: HrvatskaPogledaj sve vijesti

 

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Autor: HINA
Objavljeno: 20. ožujak 2018. u 15:28

VEZANO

ČLANCISASTANAK VLADAJUĆE KOALICIJE Branimir Glavaš: Zaključili smo da smo čvrsti kao betonŠeks negira vezu sa SDS-om: Imam naznaka odakle dolazi ova kampanja protiv meneNovo suđenje Branimiru Glavašu: Obrana traži da se svjedočenja protiv Glavaša izbace iz spisa

Na konferenciji za novinare u sjedištu stranke, Glavaš je kazao kako su neki mediji njegovo ime dovodili u kontekst dvojbenosti ili protivljenja kod glasovanja pri ratifikaciji ove konvencije i istaknuo da će glasovati za usvajanje Istanbulske konvencije neovisno o tome hoće li većinska stranka vladajuće koalicije HDZ dostaviti popratnu interpretativnu izjavu ili ne. »Tu nema nikakvih dilema,« rekao je

Predsjednik HDSSB-a i saborski zastupnik Branimir Glavaš izjavio je u utorak kako će u Hrvatskom saboru glasovati za usvajanje Istanbulske konvencije, bez obzira hoće li postojati neka popratna interpretativna izjava ili ne, te poručio kako HDSSB želi da Hrvatska i ubuduće bude sekularna država.

Na konferenciji za novinare u sjedištu stranke, Glavaš je kazao kako su neki mediji njegovo ime dovodili u kontekst dvojbenosti ili protivljenja kod glasovanja pri ratifikaciji ove konvencije i istaknuo da će glasovati za usvajanje Istanbulske konvencije neovisno o tome hoće li većinska stranka vladajuće koalicije HDZ dostaviti popratnu interpretativnu izjavu ili ne. »Tu nema nikakvih dilema,« rekao je.

Upozorio je na odredbu članka 80 Konvencije, koji govori o mogućnosti otkazivanja ili povlačenja potpisa ratifikacije, i rekao da »svaka stranka može u svako doba može otkazati ovu Konvenciju putem obavijesti glavnom tajniku Vijeća Europe.«

Ističe kako nakon ratificiranja konvencije postoji mogućnost traženja odgode izvršavanja određenih obveza u trajanju od pet godina, što se prije svega odnosi na financijske obveze, koje će proizaći iz usvajanja Konvencije, pa država može dobiti odgodu od pet godina, a Konvencija ostavlja mogućnost i daljnje prolongacije za dodatnih 5 godina. Radi se o deset godina mogućnosti da se neke stvari prolongiraju. Ako se pokažu negativni efekti Konvencije na hrvatsko društvo i državu, Hrvatski sabor ima mogućnost u idućih 10 godina povući svoj potpis i suglasnost na Istanbulsku konvenciju, rekao je Glavaš.

»Stoga ne vidim niti jedan razlog da se Istanbulska konvencija ne ratificira idućih dana ili tjedana, a HDSSB će sa svojim jednim glasom dati doprinos u ratificiranju,« poručio je predsjednik HDSSB-a.

Glavaš je rekao da »medijska hajka, pokrenuta posljednjih dana od strane određenih krugova, nije primjerena» i da je u pitanju politizacija. Neki pojedinci Konvenciju pokušavaju instrumentalizirati »radi političkih obračuna i sukoba s pojedinim ljudima ili političkim opcijama,« smatra Glavaš.

»Hrvatska je sekularna država i HDSSB želi da i u budućnosti ostane sekularna država. Jasna, precizna i nedvojbena odvojenost crkve od države je regulirana Ustavom.

Zalažemo se da te vrijednosti ostanu trajno zabilježene u hrvatskom Ustavu te da se hrvatski građani i pojedine institucije pridržavaju te ustavne odrebe,« poručio je predsjednik HDSSB-a.