SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AGONIJA
 
Gerry Weber podnio zahtjev za stečaj
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 27.01.2019. - 14:07:00
Zadnja izmjena: 27.01.2019. - 14:10:21
BERLIN - Njemačka modna kuća Gerry Weber podnijela je zahtjev za stečaj.

Stečajni postupak će utjecati samo na Gerry Weber International AG sa 580 zaposlenih, priopćila je kompanija.

Razgovori s bankama modne kuće, koja se već neko vrijeme bori sa teškoćama, o refinanciranju obaveza nisu uspjeli. Operativne podružnice, uključujući i modni lanac Hallhuber, u kojem je zaposleno najviše, 6.500 zaposlenih, trebaju biti dio stečajnog postupka. Cilj stečaja je rehabilitirati kompaniju tokom tekućeg restrukturiranja.

Trgovanje dionicama suspendirano je na burzi. Prije obustave, cijena dionice je pala za 23% na 1,33 eura, da bi nakon nastavka trgovanja potonula na 0,45 eura.

Prije samo nekoliko dana, Gerry Weber je očekivao ​​operativni gubitak od više od 190 miliona eura u prošloj finansijskoj godini. S jedne strane, to je zbog viših rezervisanja za restrukturiranje premium segmenta Hallhuber, koji menadžment smatra neophodnim zbog novog poslovnog plana. S druge strane, u segmentu maloprodaje povećane su korekcije vrijednosti za nacionalne kompanije u Norveškoj i Finskoj.

Gerry Weber International AG planirao je objaviti financijske rezultate za prošlu financijsku godinu 28. veljače.

Kritičari zamjeraju Gerry Weberu da je "prespavao" trend online trgovine, a kompanija se suočila i s problemima u poslovanju u nekim zemljama. Zbog svega, banke su izgubile povjerenje te je kao jedino rješenje ostao stečaj.