SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INTERVJU
 
Gazdek: Kineski turisti su sjajna prilika koju moramo iskoristiti
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 24.02.2019. - 20:53:00
Zadnja izmjena: 25.02.2019. - 09:34:39
INTERVJU - U organizaciji tvrtke ProConcept, Joanne Chan iz IPPWORLD-a dolazi u Zagreb na 1. Regionalnu konferenciju o kineskom turističkom tržištu – ključna rješenja kako pristupiti najvećem tržištu na svijetu, koja će se održati 14. ožujka 2019. u hotelu Academia u Zagrebu.

O ovoj konferenciji, ali i temi kineskih turista kao i o tome što bi rast njihova broja u Hrvatskoj mogao značiti za hrvatski turizam, razgovaramo s Andrejom Gazdek, direktoricom ProConcepta.

SEEbiz: Zašto ste se odlučili za konferenciju baš s temom o kineskim turistima?

Gazdek: Dobar dio mog iskustva bavljenja turizmom odnosi se na turizam u gradu Zagrebu. Kada sam prije dvije godine počela raditi za neke smještajne objekte u Dalmaciji bila sam šokirana kratkoćom turističke sezone. Od tada razmišljam o tome kako na brz i jednostavan način produžiti sezonu s postojećim resursima. Zaintrigiralo me ogromno kinesko tržište koje raste nevjerojatnom brzinom. Uz to je aktualan i pozitivan trenutak hrvatsko-kineskih odnosa koji treba iskoristiti na najbolji mogući način. U daljnjim istraživanjima kineskog turističkog tržišta zaključila sam da sam na pravom tragu, ali da moramo odraditi određene strateške korake kako bismo dobili kvalitetne goste – kineske turiste koji sami organiziraju svoje putovanje. Zašto njih? Zato što su to najveći potrošači na svijetu! Zato što putuju praktično cijelu godinu, a njihove udarne sezone se savršeno poklapaju s našom niskom sezonom, krajem siječnja i početkom veljače, te u listopadu. Dakle, nije nam cilj i dalje ustrajati na istoj strukturi kineskih gostiju već u tom segmentu moramo napraviti značajan iskorak. 

Sljedeći moj korak bio je uspostava partnerstva s jednom od najvećih agencija s azijskog tržišta IPPWORLD koja nam može pomoći da odradimo planirane aktivnosti.Kako bismo tržištu prezentirali na koji način možemo produžiti turističku sezonu, dovesti goste u sve dijelove Hrvatske, povezati se s kineskim turističkim tržištem, tj. kako mi možemo pomoći u tome, logičan slijed je bio organizirati konferenciju. Tema je zadana.

SEEbiz: Kakvi su dosadašnji trendovi što se tiče kineskih turista u Hrvatskoj?

Gazdek: Kinezi kao turisti dolaze u Hrvatsku više od desetljeća. Prepoznajemo ih kao grupe uglavnom starijih osoba od 50 godina. Dolazne točke su im aerodromi Budimpešta, Beč ili Venecija... Hrvatska im je samo jedna od, najčešće, tri zemlje u nizu koje posjete. U Hrvatskoj se zadržavaju dva-tri dana i to uglavnom po jednu noć na svakoj lokaciji. Posjećuju Zagreb i Plitvice, i eventualno i neku treću lokaciju, bez pravila. Potrošnja im se svodi na noćenje s doručkom u često prigradskim hotelima zbog niže cijene. U nekim varijantama koriste i večeru. Svrstavamo ih u low budget goste. Putuju uglavnom u proljeće i na jesen. 

Ovaj tip gosta koji sam opisala čini svega 20% od ukupnog broja Kineza koji putuju u inozemstvo. Nažalost je to dio tržišta koji najmanje troši, i od kojega naš turizam u stvarnosti i nema neke benefite, samo brojimo noćenja, a stvarna dobit izostaje jer, mijenjanje plahti nakon samo jedne noći i nije baš neki posao ako uzmemo u obzir da plaćaju izuzetno nisku cijenu noćenja. Dakle, mi zapravo ne poznajemo pravo kinesko turističko tržište. Prema prognozama naših turističkih radnika broj kineskih gostiju u Hrvatskoj će drastično rasti, ali ne vidimo da se radi na tome da se poveća struktura kvalitetnih gostiju, potrošača koji ostaju duže na lokaciji. To je cilj koji si moramo postaviti.

SEEbiz:  Što nam je potrebno da bismo privukli više kineskih turista?

Gazdek: Trebamo postati vidljivi! Kad to kažem prvenstveno mislim na to da im se trebamo približiti na jeziku koji oni razumiju, kojim oni govore, koji je njima blizak, a to je kineski jezik. Hrvatska je zemlja bogate prošlosti, iznimnih kulturnih i povijesnih spomenika, neponovljivih i jedinstvenih prirodnih ljepota. Za mnoge od ovih atrakcija ne znamo niti mi sami iako ovdje živimo. Potrebno je popisati, označiti, opisati sva vrijedna mjesta, dati im značaj kroz razne vodiče, web stranice i sl. Naravno, te lokacije trebaju dobiti i formalni oblik kako bi mogli primiti goste.

Ključnu ulogu u ovoj oformljavanju ponude imaju turističke zajednice koje se moraju aktivnije uključiti u marketing lokacija, od lociranja, definiranja i opisivanja, formiranja i na kraju i promocije atraktivnih lokacija. Sve se to naravno može pojednostavljno učiniti kroz klastere u kojima se umrežavaju turističke zajednice, udruge i poslovni subjekti. Tu veliki poticaj ima činjenica da su za takve razvojne klastere osigurana sredstva kroz fondove EU, a koja se u Hrvatskoj jako malo ili gotovo nikako ne koriste. 

Imamo do sada nekoliko takvih dobrih primjera, jedan od njih je klaster Sinjske alke za koji možemo javnosti dati više informacija ukoliko se pokaže interes.Nakon formiranja proizvoda i izrade prezentacijskih sadržaja na kineskom jeziku, potrebno je proizvod i promovirati na kineskom tržištu. Obzirom na određena ograničenja koja u tom smislu postoje, a tu prvenstveno mislim na  „kineski vatrozid“ koji ne dozvoljava Googleu, Facebooku, i sličnim mrežama zapadnog tržišta, pristup na kinesko tržište, potrebno je povezati se s agencijama za oglašavanje koje znaju ponuditi svoje proizvode na kineskom tržištu.Jedna od takvih agencija je IPPWORLD i njihov partner za Hrvatsku i zemlje bivše Jugoslavije tvrtka ProConcept. Više o našim uslugama možete pogledati na https://www.ippworld.com/hr/

SEEbiz:  Koje su specifičnosti kineskih turista?

Gazdek: Specifičnost kineskih turista proistječe iz njihovog povijesnog i kulturnog identiteta, njihove životne filozofije. Često smo svjedoci negativnih komentara o ponašanju kineskih gostiju, ali većina njih zapravo proizlazi iz nepoznavanja kineske kulture. Kako bismo educirali tržište objavili smo opsežan insajderski Izvještaj o Marketingu prema kineskom izlaznom turističkom tržištu. Kako biste saznali više Izvještaj možete preuzeti OVDJE. Navedeni izvještaj jedini je i sveobuhvatan dokument koji je nastao nakon pridruživanja Kine WTO-u, 2001. godine. Napisala ga je Joanne Chan, direktoica razvoja IPPWORLD-a koja dolazi na našu konferenciju i bit će glavna prezenterica. 

SEEbiz:  Koji dijelovi Hrvatske su Kinezima najatraktivniji i zašto?

Gazdek: Nedavno je direktorica Ctrip-a Jane Sun, dala intervju McKinseyu, i to u okviru istraživanja koja je McKinsey provodio o fenomenu velikog rasta broja kineskih turista u svijetu. Njezin prikaz što zapravo kineski turisti traže na svojim putovanjima, tj. koji je cilj tih putovanja, vrlo je interesantan, i zapravo je i odgovor na Vaše pitanje. Ona i njezina obitelj, suprug s djecom, putuju kako bi se zabavili, ali i kroz zabavu poučili djecu o povijesti i kulturi, te se upoznali s načinom života drugih nacija. Njihov prošlogodišnji put u Europu uključivao je posjet Italiji gdje su posjetili Rim i Firencu, te se upoznali s antičkim građevinama i mnogim detaljima iz antičke povijesti. U Firenci su razgledali spomenike kulture i upoznali se s Michelangelom i njegovim opusom. Usput su uživali u talijanskoj gastronomiji i vinima. Kasnije te godine su putovali na sjever kako bi uživali u prirodnom fenomenu „aurori borealis“ i usput prošli kroz školu skijanja i uživali na snijegu. Svako njihovo putovanje ima edukativan karakter i uz to žele i zabavu i uživanje.

Preneseno na teritorij Hrvatske, Kinezima su interesantni svi dijelovi Hrvatske, od Vukovara i Slavonije, preko Požege i Varaždina, Krapine, Zagreba, ... u krug, sve do Dubrovnika. Svaka naša lokacija koja istakne lokalne vrijednosti i posebnosti, a imamo ih zaista u velikom broju, zanimljiva je Kinezima. Potrebno je da svaka lokacija pronađe takve vrijednosti i učini ih dostupnima, vidljivima. 

SEEbiz:  Koji su načini promocije koji su specifični za Kineze (društvene mreže...) ?

Gazdek: Kinezi su prva nacija na svijetu po korištenju mobilnih telefona i mobilnih aplikacija. U prosjeku dnevno koriste preko 100 različitih aplikacija za sve potrebe, od naručivanja kod liječnika, plaćanja računa, vožnje u taksiju, planiranja godišnjih odmora,... Ono što moramo uzeti u obzir jest da su njima nedostupne zapadne tražilice i zapadne društvene mreže. Kineski WeChat najraširenija je društvena mreža koja u sebi sadrži niz aplikacija praktičnog karaktera za potrebe svakodnevnog života i aktivnosti. Promotivne poruke na WeChatu i sličnim aplikacijama moraju sadržavati fotografije, opise ponude na  kineskom jeziku, i linkove na web stranice i rezervacijske sustave hotela koji također trebaju biti na kineskom jeziku. Ponuda u samoj destinaciji također treba biti prezentirana na kineskom jeziku, razne brošure o atrakcijama i izletima u neposrednoj blizini lokacije, jelovnici i ponude restorana i hotela, i slično.

Ono što ponudite na kineskom jeziku sasvim sigurno će lakše doprijeti do kineskog kupca ili gosta, i direktno će doprinjeti realizaciji prodaje.Sastavni dio WeChata je i niz podaplikacija s informacijama i recenzijama s putovanja. Dobra recenzija i preporuka za Kineza je najbolja reklama. Prije kupovine obavezno će provjeriti zadovoljstvo klijenata koji su već prije obavili kupovinu određenih proizvoda ili koristili određenu uslugu. Ne vjeruju obećanjima i opisima trgovaca, smatraju to samo dobro smišljenim promotivnim porukama. Fotografije s putovanja postavljaju na društvene mreže za vrijeme samog putovanja, a isto tako i razmijenjuju informacije s prijateljima i obitelji u isto vrijeme kada i fotografije. Na takve web lokacije potrebno je postaviti promotivne poruke koje želimo prenijeti.

SEEbiz:  Jesu li Pelješki most i investicije kineskih kompanija važne i u smislu većeg dolaska kineskih gostiju u RH?

Gazdek: Veliki projekt Pelješkog mosta kojega gradi kineska tvrtka CRBC i koji je financiran od strane Europske unije veliki je iskorak u hrvatsko-kineskim odnosima, i veliki je iskorak u smislu ulaska Kine na tržište Europske unije. Ovakav događaj zapravo je bio pitanje trenutka, ali za Hrvatsku ima veliko značenje jer upravo je Hrvatska širom otvorila vrata produbljenju suradnje između Kine i Europe. Kina svoj napredak temelji na filozofiji  zajedništva i za Kineze je svaki pozitivan iskorak njhove zemlje razlog za osobiti ponos nacije. Oni vrlo pomno promatraju odnose Kine s ostatkom svijeta i nevjerojatno cijene ili osuđuju dobre ili loše situacije u geopolitičkim pozicijama Kine.

Nakon što su zahladili odnosi između SAD-a i Kine značajno se smanjio broj kineskih turista u tom dijelu svijeta. Pozitivan trenutak u odnosima Kine i Hrvatske treba iskoristiti na najbolji mogući način. Nedavno smo objavili pregled hrvatsko-kineskih odnosa u 2019. koji vrlo slikovito opisuje na koji način te odnose doživljavaju Kinezi i što oni za njih znače. Pregled možete preuzeti OVDJE. Nalazimo se ključnom trenutku za pristup velikom kineskom turističkom tržištu. Hrvatska je u fokusu Kine! Nemojmo propustiti ovu izuzetnu priliku za proboj na najveće turističko tržište na svijetu!