SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MEDIJI
 
FT: Cilj Renaulta preuzimanje Fiat Chryslera
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug / Financial Times
Datum objave: 28.03.2019. - 11:57:34
LONDON – Kompanija Renault navodno želi u narednih dvanaest mjeseci ponovo pokrenuti razgovore o spajanju sa japanskim Nissanom, s kojim je sada u alijansi zajedno s Mitsubisjijem, nakon čega bi pokušao kupiti Fiat Chyrsler, piše londonski Financial Times (FT).

Talijansko-američka multinacionalna kompanija je Renaultu glavna meta, navodi FT pozivajući se na nekoliko neimenovanih osoba upoznatih s planovima francuskog proizvođača automobila, a prenosi tv mreža CNBC.

Bivši generalni direktor Renaulta, Carlos Ghosn, vodio je takve razgovore s Fiatom prethodnih godina, prije nego što je prošlog studenog uhićen u Japanu zbog sumnji u financijske malverzacije, dodaje se u tekstu.

Međutim, ta ideja nije otišlo dalje od razgovora pošto se tom „braku“ snažno protivila francuska vlada koja u Renaultu drži 15 posto dionica.
Britanski list, također, tvrdi da je predsjednik Fiat Chryslera John Elcan otvoren za potencijalno partnerstvo ili spajanje budući da traži strateškog partnera s ciljem da potakne rast svoje kompanije.

Ipak, iako Fiat Chrysler s proizvedenih pet milijuna vozila godišnje spada u srednje velike proizođače, mogao bi biti popriličan financijski zalogaj za Renault i Nissan. Naime, tržišna vrijednost kompanije je viša od 20 milijardi eura, dok Renault, Nissan i Mitsubishi zajedno vrijede 50 milijardi eura, konstatira FT.