SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Francuska snizila troškove otkaza trgovcima kako bi privukla banke nakon Brexita
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.11.2017. - 16:23:51
PARIZ - Francuski parlament odobrio je mjere kojima se smanjuju troškovi otpuštanja trgovaca izdvajanjem njihovih bonusa iz obvezne otpremnine kako bi privukli bankarske aktivnosti trgovanja u Pariz nakon Brexita.

Pariz i Frankfurt glavni su kandidati među europskim gradovima za privlačenje poslovanja s financijskim uslugama iz Londona. Financijske su tvrtke u potrazi za novim sjedištem u Europskoj uniji radi daljnjeg pružanja usluga klijentima u EU nakon izlaska Velike Britanije u ožujku 2019. godine.

Francuska je intenzivirala napore kako bi privukla banke iz Londona u Pariz nakon izbora predsjednika Emmanuela Macrona koji je snizio poreze i poduzeo mjere kako bi povećao fleksibilnost zakona o radu.

Donji dom francuskog parlamenta usvojio je navedeni paket mjera u četvrtak, samo par dana nakon što je Pariz izabran za novo sjedište Europske agencije za banke (EBA). Ta odluka daje dodatni vjetar u leđa francuskoj ponudi za privlačenje bankarskih poslova nakon Brexita.

"U cilju poboljšanja atraktivnosti Pariza kao financijskog središta u kontekstu Brexita i radi društvene pravde čini se poželjnijim isključiti te bonuse iz isplata obveznih otpremnina i mogućih sudskih odšteta", kazala je ministrica rada Muriel Penicaud zakonodavcima.

Iz investicijske banke Goldman Sachs već su najavili da će odabrati Pariz i Frankfurt za svoja europska središta nakon Brexita. Bank of America također je u potrazi za novim uredima koja planiraju unajmiti u Parizu, doznaje se iz dva upućena izvora.

Citigroup je već podnio zahtjev za dobivanje dozvole za obavljanje aktivnosti u investicijskom bankarstvu u Francuskoj.

Izvršni direktor JP Morgana Jamie Dimon u listopadu je kazao da bi u Pariz mogli preseliti 60 radnih mjesta.