SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REJTING
 
Fitch podigao kreditni rejting Sberbank Europea
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 22.08.2019. - 10:00:48
ZAGREB - Međunarodna agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Fitch objavila je kako je podigla LongTerm Issuer Default (IDR) rejting Sberbank Europe na "BBB-" s "BBplus". 

Također, standalone Viability (VR) rejting Sberbank Europe podignut je na razinu "bb-" s prijašnje razine "b%2B". Glavni pokretači za podizanje standalone Viability rejtinga Sberbank Europe su poboljšana kvaliteta imovine, stabilna razina kapitala, veći stupanj samofinanciranja, kao i povećanje dobiti.

Povećanje Long-Term Issuer Default rejtinga Sberbank Europe rezultat je povećanja rejtinga matične kompanije Sberbank of Russia (BBB/Stabilni izgledi; bbb-/RWP), te očekivane podrške matične kompanije u slučaju potrebe. Rejting agencija Fitch time je pozitivnom ocijenila revidiranu poslovnu strategiju Sberbank Europe koja se sada fokusira na segmente poslovanja s građanima te malim i srednjim poduzetnicima (SME), uz istovremeno smanjenje izloženosti koncentracijskom riziku.

Sonja Sarközi, Predsjednica Uprave (CEO) Sberbank Europe, tom je prigodom komentirala:

"Naše intenzivne aktivnosti u segmentima poslovanja s građanima te malim i srednjim poduzetnicima (SME), kao i naše prekogranične aktivnosti u segmentu poslovanja s pravnim osobama predstavljaju temelje uspjeha naše bankovne grupe."

Najnovije rejting-ocjene agencije Fitch za Sberbank Europe AG:

Dugoročni IDR: povećanje ocjene na 'BBB-' (investicijska razina); sa Stabilnim izgledima

Kratkoročni IDR: povećanje ocjene sa 'B' na 'F3'

Viability rejting: povećanje ocjene sa 'b' na 'bb-'

Support rejting: povećanje ocjene sa '3' na '2'