SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POHVALE
 
Financial Times: Cockta je četvrta najbolja kola
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list / FT
Datum objave: 28.11.2014. - 10:19:17
LONDON - Ekipa britanskog Financial Timesa isprobala je 13 različitih verzija kola, među kojima se našla i Cockta koja im se veoma svidjela i tako svoje mjesto našla na visokom 4. mjestu njihovog testiranja.
Napitak od kojeg je potekla Coca Cola kakvu danas poznajemo u 19. je stoljeću u Americi u sebi sadržavao i elemente kokaina iz lišća koke. To je piće danas drugačije, a glavni su mu sastojci kofein, karamela (za boju) te citrusi i začini (za okus). Glavni sastojak na kojeg upozoravaju zdravstveni stručnjaci je i šećer kojeg u Coli ima 10 posto, zbog čega su dijetne verzije postale popularnije, piše FT, a prenosi Večernji list.

Financial Times je u svoje testiranje uvrstio i dijetne verzije napitka, kao i one više i manje poznatih proizvođača.

- Naša omiljena je Cockta, uvezena iz Slovenije, i koju smo stavili na četvrto mjesto. Šarmantno piće kojem je glavna aroma šipak, i neobično, tvrde da u njoj nema kofeina - navode u Financial Timesu i dodaju kako Cockta ima jaku notu vanilije te da je jako gazirana i slatka.

Originalna Coca Cola našla se na drugom mjestu, dok je na vrhu 'kola-ljestvice' FT-a Simply M&S Cola.

Pobjednici testiranja Financial Timesa:

1. Simply M&S Cola

2. Coca-Cola

3. Pepsi Max

4. Cockta

Cockta je nekada bila slovenski brend dok Atlantic Grupa Emila Tedeschija 2010. godine nije preuzela Drogu Kolinsku. Uz Cocktu su odrasle generacije i bila je najpopularnije bezalkoholno piće bivše Jugoslavije. Nastala je 1952. godine kada je inovator Emerik Zelinka pomiješao plodove šipka, vitamin C, različito ljekovito bilje i karamelizirani šećer, a ime duguje riječi koktel.

Cockta je javnosti prvi put predstavljena 1953. godine u Planici, a u prvoj godini proizvedeno je oko milijun litara Cockte. U prvih 14 godina svoga postojanja prodaja Cockte je rasla za 25% godišnje. Početkom 1980-ih godina Cockta je dostigla rekordnu prodaju od 37 milijuna litara godišnje. Tajna posebnog okusa Cockte skriva se u jedinstvenoj mješavini jedanaest vrsta ljekovitog bilja. Šipak joj daje posebnu aromu, a limun i naranča prodornu svježinu, navode na službenim stranicama.