SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POSLOVI
 
Euroasfaltu i Kolektoru pripremni radovi na izgradnji drugog kolosijeka pruge između Kopra i Divače
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 07.12.2017. - 07:51:00
Zadnja izmjena: 07.12.2017. - 07:59:49
LJUBLJANA - Ministarstvo za infrastrukturu Slovenije izabralo je izvođača za pripremne radove za izgradnju drugog kolosijeka staze željezničke pruge između Kopra i Divače. 

Nije bilo žalbi, a izabran je najjeftiniji ponuđač - kompanija Kolektor CPG sa partnerom Euroasfalt iz BiH, izvještava Indikator.ba. Ove dvije kompanije se, međutim, još ne mogu latiti posla, jer je projekat zaustavila žalba Vilija Kovačiča, inicijatora referenduma o zakonu o drugoj stazi, Vrhovnom sudu. Predstavnici vlade već govore o velikoj ekonomskoj šteti, a sva evropska sredstva koja su dobijena su ugrožena.

Pripremni radovi će biti sufinansirani od evropskih fondova dodijeljenih Sloveniji za projekat u okviru Facility Connecting Europe (CEF). Društvo za projektovanje 2TDK još nije u stanju da povuče ovaj novac, pošto zakon o drugoj stazi kojim se dodjeljuje koncesija pomenutoj kompaniji, još nije na snazi.
U preduzeću Kolektor CPG, koja završava takozvanu dodatnu stazu iz koprske luke, su, kako kažu, spremni za novi poduhvat. Izgradnja sedam pristupnih puteva za buduće tunele mogla bi početi u narednih nekoliko dana, ali ugovori još nisu potpisani, jer sve stoji.

Direkcija za infrastrukturu je za pripremne radove dobila 15 ponuda, a izabrala je najjeftiniju, preduzeća Kolektor CPG sa bosanskim partnerima koja iznosi 14,5 miliona eura. Posao bi trebalo da završe za godinu i po dana. Očigledno da će sve biti odgođeno, rasplet vjerovatno čeka ministra, koji je rekao da će dati ostavku ako se druga staza ne bude počela graditi do kraja 2017.