SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro stabilan uoči sjednica Feda i ECB-a
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.12.2019. - 14:26:05
LONDON - Tečaj eura prema dolaru u utorak je neznatno promijenjen u opreznom trgovanju na međunarodnim tržištima pred očekivani novi krug američkih carina, britanske izbore i ovotjedno zasjedanje i Feda i Europske središnje banke (ECB).

Eurom se u takvom ozračju trgovalo po gotovo nepromijenjenom tečaju u odnosu na prethodno zatvaranje tržišta, po 1,1072 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta isto je bio stabilan u usporedbi sa zatvaranjem tržišta dan ranije, na 97,605 bodova.

Stabiliziravši se prema jenu nakon pritisaka u prošlotjednom trgovanju, dolarom se jutros trgovalo po 108,62 jena, nedaleko cijene na prethodnom završetku trgovanja.

Takva kretanja "odražavaju slaba očekivanja ikakvih promjena na ovotjednim sjednicama Feda i ECB-a, kao i neizvjesnost oko roka za uvođenje novog kruga američkih carina na uvoz roba iz Kine", napisali su analitičari banke ING u bilješci klijentima.

U fokusu investitora je hoće li Washington u nedjelju provesti najavljeni novi krug carina, ili je nekakav dogovor s Pekingom ipak moguć prije isteka roka.

Tečaj kineskog juana, najosjetljvije valute na američko-kineski trgovinski sukob, također nije zabilježio veće promjene u odnosu na dolar. Prema posljednjim podacima, na inozemnim se tržištima juanom trgovalo po 7,037 juana za dolar.

Prema riječima makroanalitičara u banci Societe Generale Kita Juckesa, na tržištima je trgovanje valutama slabašno.

Ulagači su gotovo sigurni da će američki Fed na ovotjednoj sjednici koja završava u srijedu ostaviti ključne kamatne stope na postojećim razinama pa će više pažnje usmjeriti na prognoze i iznalaženje primirja u američko-kineskom trgovinskom ratu. Očekuju i da će ECB na ovotjednoj sjednici zadržati postojeće ključne kamatne stope.

Tečaj funte zadržao je najnovije dobitke prema dolaru i euru, pred britanske izbore u četvrtak na kojima se očekuje vrlo vjerojatna pobjeda konzervativne stranke premijera Borisa Johnsona. Funtom se u takvom ozračju trgovalo po 1,3140 dolara i 84,26 penija za euro.