SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro skliznuo prema dolaru
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.01.2018. - 17:46:10
LONDON - Euro je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima skliznuo prema dolaru uslijed vala prodaja kojima su ulagači nastojali izvući dobit od njegova najnovijeg uzleta, podržanog optimizmom u vezi izgleda za eurozonu.

U takvom je ozračju euro jutros oslabio 0,25 posto prema dolaru u odnosu na zatvaranje u petak, skliznuvši na 1,1994 dolara. U protekla je tri mjeseca ojačao više od dva posto i trenutno se i dalje drži nadomak najviših razina u četiri mjeseca od 1,2092 dolara, koje je nakratko dosegnuo u prošlogodišnjem rujnu.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je pak ojačao 0,3 posto u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja u petak.

Od novih gospodarskih pokazatelja izdvaja se izvješće o zapošljavanju u Sjedinjenim Državama, koje je u petak pokazalo da je u prosincu 2017. broj zaposlenih porastao za 148 tisuća, osjetno manje od očekivanih oko 190 tisuća. Stopa nezaposlenosti pritom se zadržala na 4,1 posto, upućujući ipak na zaključak da je stanje na američkom tržištu solidno.

Ulagači su pratili nove poruke dužnosnika američke središnje banke Fed u petak i preko vikenda, koje sugeriraju da je središnja banka na putu daljnjeg povećanja kamatnih stopa u ovoj godini.

Predsjednik Fedova ogranka u San Franciscu John Williams u nedjelju je u razgovoru za Reuters izjavio da bi Fed trebao podići kamatne stope tri puta u ovoj godini, s obzirom da će ionako snažnom gospodarstvu dodatnu podršku pružiti nova porezna reforma, pa bi mogli, ako bude potrebno, i agresivnije zaoštriti monetarnu politiku.

"Najnoviji trend prodaja dolara nakratko je zaustavljen", kazao je Satoshi Okagawa, valutni analitičar u Sumitomo Mitsui Banking Corporationu, dodajući da je dolar blagu podršku crpio i iz rasta prinosa na američke državne obveznice u petak.