SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro na najvišim razinama u pet tjedana pred sjednicu ECB-a, prvu u mandatu Lagarde
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.12.2019. - 14:42:26
LONDON - Tečaj eura u četvrtak se na međunarodnim tržištima zadržao oko najviših razina prema dolaru u više od pet tjedana, pred prvu sjednicu nove predsjednice Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde, a nakon što je američki Fed signalizirao pauzu u 2020. u ciklusu smanjenja kamatnih stopa.

Tečaj eura prema dolaru u takvim je okolnostima ojačao blagih 0,1 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije, na 1,1136 dolara. U srijedu je nakratko dosegnuo 1,1145 dolara, najvišu cijenu od početka studenoga.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, oslabio je pak za 0,3 posto prema prethodnom zatvaranju, na 97,038 bodova, nove najniže razine u četiri mjeseca.

Priopćenje Fed-a, objavljeno kasno sinoć nakon dvodnevne sjednice na kojoj je odlučeno da ključne kamatne stope ostaju nepromijenjene, izazvalo je veće pritiske na slabljenje dolara, spustivši njegovu cijenu u odnosu na košaricu valuta na najniže razine od početka kolovoza.

Predsjednik Feda Jerome Powell izjavio je da su prognoze za američko gospodarstvo povoljne, premda u središnjoj banci prognoziraju tek umjeren i sporiji rast u 2020. i 2021. Nove projekcije pokazale su da 13 od 17 dužnosnika ne očekuje promjene kamatnih stopa prije 2021. godine.

"Fed je u osnovi tržištima potvrdio da se nakon tri dosadašnja smanjenja kamatnih stopa iduće godine ni u kojem trenutku ne očekuje promjena po tom pitanju", pojasnio je Stuart Oakley, globalni čelnik odjela trgovanja valutama u banci Nomura.

Nakon Feda, tržišta će sada pomno pratiti svaku izgovorenu riječ predsjednice ECB-a Christine Lagarde o najnovijem krugu poticaja koji je objavljen u rujnu za vrijeme njezina prethodnika Marija Draghija, a pratit će i bančine gospodarske prognoze. No, analitičari sumnjaju da će ECB-ova sjednica biti razlog udaljavanja tečaja eura od uskog raspona u kojem se kreće od početka godine.

Nadalje, investitorima napetost izaziva približavanje nedjelje kada istječe rok za uvođenje novog kruga američkih carina na uvoz kineskih roba.

Tečaj dolara prema jenu u takvom se ozračju zadržao na 108,61 jena, pri čemu je jen uglavnom zadržao dobitke ostvarene u prekonoćnom trgovanju.

Funta je u jednom trenutku dosegnula najvišu cijenu od ožujka, od 1,3229 dolara, zbog slabljenja dolara ali i očekivanja da će britanski konzervativci osvojiti većinu na današnjim parlamentarnim izborima. Većina bi stranci premijera Borisu Johnsona priskrbila kontrolu parlamenta i omogućila mu da Britaniju izvede iz Europske unije krajem siječnja iduće godine.