SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro na najvišim razinama u dva tjedna prema dolaru
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.11.2017. - 15:56:31
LONDON - Euro je utorak zabilježio najviše razine u dva tjedna prema dolaru na međunarodnim tržištima, nakon što su ulagači nastavili kupnje rizičnih kategorija imovine u Europi u očekivanju daljnjeg nastavka snažnog gospodarskog rasta.

Euro je jutros u takvom ozračju ojačao oko 0,3 posto prema dolaru, na 1,1696 dolara, što su njegove najviše razine od 26. listopada, kada je Europska središnja banka (ECB) najavila produljenje programa kupnji obveznica do kraja rujna iduće godine.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, pritom se zadržao na gotovo nepromijenjenim razinama u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, na 94,46 bodova.

Pritom je američka valuta prema japanskoj blago ojačala, na 113,82 jena, i drži se ispod najviših razina u osam mjeseci, od 114,735 jena, koje je zabilježila prošloga tjedna.

Funta je, pak, i dalje bila pod pritiskom zbog najnovijih političkih događanja. Jutros je skliznula daljnjih 0,1 posto prema dolaru, na 1,3101 dolara, nakon što je u ponedjeljak oslabila 0,6 posto.

Ulagači iskazuju nešto već optimizam i nastavljaju kupovati rizičniju imovinu u Europi zbog sve jačih očekivanja da će gospodarski rast ostati snažan u okruženju rekordno niskih kamatnih stopa.

Nove smjernice u vezi zdravlja gospodarstva eurozone trebali bi tijekom dana dobiti iz prvih procjena Eurostata o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem kvartalu. Očekuje se da bi prve procjene trebale pokazati rast na godišnjoj razini po stopi od 2,5 posto.

"Globalni ulagači posljednjih su dana intenzivirali ulaganja u rizičniju imovinu u Europi, i uz nedavne istupe čelnika ECB-a Marija Draghija u kojima je isticao niske kamatne stope i snažan rast, izgledi za euro postaju robusni", kazao je Manuel Oliveri, valutni analitičar u Credite Agricoleu.