SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KVOTE
 
EU želi povećati američku kvotu za uvoz govedine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.09.2018. - 08:11:25
BRUXELLES - Europska komisija želi povećati američku kvotu za uvoz govedine bez hormona u Europsku uniju, u pokušaju ublažavanja transatlantskih trgovinskih tenzija, objavljeno je u ponedjeljak.
Bruxelles i Washington već se godinama spore oko korištenja hormona u govedini zbog snažnog otpora europskih potrošača prema tretmanu mesa hormonom rasta.
Trenutno se u EU bez obveze plaćanja carina uvozi do 45 tisuća tona govedine netretirane hormonima godišnje. Kvota vrijedi za sve izvoznike, prema redoslijedu podnesenog zahtjeva.
Komisija predlaže da se dio ukupne uvozne kvote rezervira za američke proizvođače.
Povjerenik EU za poljoprivredu Phil Hogan rekao je kako je to u skladu sa srpanjskim sporazumom predsjednika Komisije Jean-Claude Junckera i američkog predsjednika Donalda Trumpa, sklopljenog s ciljem ublažavanja trgovinskog rata koji su potaknule američke carine na uvoz europskog željeza i aluminija.
Američki poljoprivrednici već dugo pokušavaju ishoditi veće kvote za izvoz u EU.
Hogan je izjavio kako će ”postojeća kvota za govedinu.. ostati na istoj razini”, u sklopu nastojanja da se smanje trgovinske tenzije.
Glasnogovornik Komisije naglasio je u ponedjeljak da novi korak ne bi otvorio vrata izmjeni europske zabrane hormonski tretirane govedine.
Europske zemlje članice trebaju dati Komisiji mandat za trgovinske pregovore kako bi mogla pregovarati u ime cijelog bloka.