SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ČELIK
 
EU istražuje optužbe o kineskom i tajvanskom dampingu čelika
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.06.2014. - 20:31:59
BRUXELLES - Europska komisija objavila je danas da je pokrenula istragu temeljem optužbi da su Kina i Tajvan na europska tržišta izvezli milijarde dolara nehrđajućeg čelika po cijenama nižim od troškova proizvodnje.
U Bruxellesu navode da su sredinom svibnja od europskog udruženja proizvođača čelika EUROFER primili prigovor u kojem se navode dokazi da kineski i tajvanski proizvođači izvoze u Europu nehrđajući čelik po neopravdano niskim cijenama.

"Preplavljuju tržišta koja su još uvijek nezaštićena, kao što je ono u Europskoj uniji", kazao je glavni tajnik EUROFER-a Gordon Moffat.

Kinesko izaslanstvo u Bruxellesu nije odmah bilo dostupno za komentar.

Bruxelles trenutno vodi 14 istraga temeljem optužbi o dumpingu kineskih proizvoda, u rasponu od keramičkih pločica do mandarina.

Prošle je godine u EU iz Kine i Tajvana uvezeno čelika u vrijednosti 758 milijuna eura, pokazuju podaci europskog statističkog ureda Eurostata, čime je vrijednost uvoza udeseterostručena u odnosu na 2002.

U Uniji je pak 2012., posljednje godine za koju Eurostat raspolaže podacima, proizvedeno čelika u vrijednosti 23,6 milijardi eura.

U EUROFER-u ističu da su europski proizvođači u protekle tri godine temeljito restrukturirali poslovanje kako bi smanjili prekomjerne kapacitete i poboljšali učinkovitost dok su kineski proizvođači povećali kapacitete i proizvodnju iznad razine domaće potražnje.

EUROFER navodi da je ukupni udio Kine i Tajvana u tržištu EU-a u travnju dosegnuo 14 posto dok je kineski izvoz čelika u cjelini porastao u svibnju na rekordnih 8,07 milijuna tona, što je 41,5 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Po Moffatovim je riječima europski kapacitet za proizvodnju nehrđajućeg čelika 3,5 milijuna tona, američki 1,5 milijuna tona dok u Aziji prekomjerni kapacitet iznosi 6,5 milijuna tona.

Po procjeni EUROFER-a, EU bi trebao uvesti carine u visini do 20 posto kako bi se anulirao efekt dampinga.