SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JASNA PORUKA
 
Erdogan poručio predsjednici: Situacija u BiH je obvezana Daytonskim sporazumom
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 09.01.2018. - 18:53:43
ANKARA - Na zajedničkoj konferenciji za novinare Kolinde Grabar Kitarović i Recepa Tayyipa Erdogana oboje su naglasili slaganje Hrvatske i Turske, a izrazili i želju za razvojem odnosa, osobito u području gospodarstva.

Erdogan je pozdravio predsjednicu Hrvatske i goste, te svima izrazio dobrodošlicu.

- Hrvatska je za nas u svojoj regiji uvijek bila vrlo važna država, i nama je u interesu da ona bude jaka. Naši odnosi su na vrlo visokom nivou, na Balkanu, u interesu mira, blagostanja i zajedničkog razvoja. Zajednički odnosi se i dalje razvijaju, Turska je zainteresirana za skladan razvoj privrednih, političkih i drugih odnosa - kaže Erdogan.

- S povezivanjem unutar Europe, postoje zajednički ciljevi koji se odražavaju kako na naše bilateralne odnose, tako i na komercijalne. Naša ekonomska suradnja je također odraz dobre političke suradnje i pokazuje zajedničku volju u smislu napretka. Na energetskom polju također imamo uspješnu suradnju, svi problemi naših poduzeća nastoje se riješiti na terenu, konkretno i u Hrvatskoj - kazao je.

- Vrlo smo ponosni na naša ulaganja u Hrvatskoj i smatramo ih od zajedničke koristi. Imamo suradnju i u području obnovljivih izvora energije, koje tek treba razvijati i potrebna su dodatna istraživanja.

Draga predsjednice, imali smo vrlo plodne i korisne sastanke danas, s Hrvatskom nastojali pojačati našu međusobnu suradnju na ovim sastancima na kojima smo prošli i kroz međunarodne odnose.

Vrlo je važna naša vojna suradnja, dodao je Erdogan.

- Na Generalnoj skupštini UN-a u 21. prosinca prilikom glasanja o tome što se sve može napraviti u budućnosti, imali smo priliku i te procedure proći zajedno. U ovom osjetljivom razdoblju nastojimo riješiti sve probleme i izazove koji su nam na putu - kaže Erdogan.

Što se BiH tiče, Erdogan je ipak ohladio ideje o utjecaju na kreiranje izbornog zakona u toj zemlji.

- Situacija u BiH je obvezana Daytonskim sporazumom i u okvirima je tog sporazuma i to je njihovo unutarnje pitanje. Zajedničkim radom imamo stalnu namjeru i težnju da pomognemo, ali bez direktiva kako treba raditi, rekao je Erdogan.

Zatim se dotaknuo borbe protiv terorizma, za koji kaže da dvije zemlje isto surađuju i jednako misle, a potom je kazao da i Turska i Hrvatska rade na razvoju BiH.

- Naglašavam i zajedničku platformu razvoja u savjetovanju. U tom dijalogu važno je da se ostvari mir u našim regijama. Što se tiče terorizma, našli smo zajedničko stajalište, osobito u pogledu jedinica kojima se borimo protiv takvih i sličnih skupina. Što se tiče Sirije i Iraka, posebno procesa koji sada traju, razni ratovi protiv terorizma, u borbi u kojoj se i mi nalazimo s Hrvatskom, smatram ovaj posjet veoma korisnim, plodnim i uspješnim. Dao je novi vjetar u leđa međusobnim odnosima, ali i odnosima u našoj zajedničkoj regiji, koju dijelimo - kazao je Erdogan.

Na kraju je sve prisutne pozdravio "uz izraze njegove ljubavi i štovanja".

Predsjednica se Erdoganu zahvalila na gostoprimstvu.

- Moj posjet je radni, ali vrijedan radi daljnjeg razvoja odnosa između Turske i Hrvatske, ali i u pogledu razvoja odnosa - kazala je predsjednica.

- Hrvatska i Turska imaju izvrsne odnose, ima prostora za dodatno poboljšanje, osobito na području gospodarstva, trgovine i investicija, edukacije i drugih područja - rekla je predsjednica i podsjetila na posjet Erdogana Zagrebu u travnju 2016. godine.

- To je osnažilo naše odnose jer je došlo do porasta trgovinske razmjene, no ona je prošle godine u prvih 9 mjeseci bila samo 350 milijuna eura, a sjećam se da ste u Zagrebu rekli da moramo dostići milijardu eura trgovinske razmjene. Vjerujem da je to moguće i radujem se budućim susretima, a nadam se i ekonomskom forumu na kojem će biti poduzetnici iz Hrvatske i iz Turske.
Predsjednica je potom rekla da postoje brojne i puno veće mogućnosti u turizmu, pa je pozvala turski narod da posjeti Hrvatsku.

- Vidjeli smo i investicije u energetskom sektoru, osobito u području termalne energije, no mislim da postoji prostor za još veći napredak. Tu je i odluka o otvaranju ureda Gospodarske komore u Istanbulu. Cijenimo to što vam je Hrvatska na popisu zemalja iz koje uvozite meso, no postoji i potencijal za industriju prerade mesa, jer naše brojne tvrtke imaju halal certifikate i vrlo su prijateljski nastrojene prema onima islamske vjere - kaže predsjednica.
Zahvalila se što prepoznaju potrebu da dvije zemlje nastavljaju promovirati proces približavanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.
- Svi podupiremo njihovu borbu za članstvo - kazala je o BiH.
Grabar Kitarović kaže da sva tri konstitutivna naroda BiH mogu imati bolju budućnost i nastavak pregovora s EU, "mi se veselimo tome da susjedima pružimo svu potrebnu pomoć u tom smislu".
- Složili smo se i da članstvo u euroatlantskim integracijama je put za sve naše zemlje u tom dijelu Europe, a Turska će pružiti pomoć. Zahvalni smo i na pomoći koju je Turska pružila tijekom migrantske krize kada je stotine tisuća ljudi prolazilo kroz Hrvatsku, što je bio ogroman pritisak. Na nesreću, s tim problemima morat ćemo se nositi još godinama, ali dogovor koji su postigle EU i Turska 2016. godine i činjenica da je Turska poštovala taj dogovor, omogućava nam da nastavljamo tražiti rješenja za migracije i slažemo se da moramo rješavati korijenske probleme ovog pitanja. Moramo omogućiti bolji život za sve migrante - naglasila je predsjednica i zahvalila se što Turska migrantima pruža sigurnost "i mogućnost za razvoj, zdravstvenu skrb, obrazovanje i slično".