SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SPREMAJU PONUDU
 
Energia naturalis: Sad je povoljan trenutak za preuzimanje Luke Ploče
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 21.01.2019. - 13:02:44
ZAGREB - Investicijska javnost bila je poprilično iznenađena kad je krajem prošloga tjedna objavljeno da je Energia naturalis (ENNA) ušla u obvezu podnošenja ponude za preuzimanje Luke Ploče.

Naime, stjecanjem 2848 dionica, s dionicama koje je ENNA od ranije držala (105.514 dionica), prijeđen je kontrolni prag s obzirom na to da sada ukupno drži 108.362 dionice, što čini ukupno 25,62 posto svih dionica Luke Ploče s pravom glasa.

Prvo plinarsko društvo (PPD) je u listopadu 2014. postao najveći pojedinačni dioničar Luke Ploče, a nakon što je stekao gotovo 15 posto vlasništva na javnoj dražbi putem Zagrebačke burze (17. listopada 2014.) te još 1,53 posto udjela putem trgovinskog sustava Zagrebačke burze. U međuvremenu je PPD povećao svoj udio u Luci Ploče na 24,95 posto, a krajem svibnja prošle godine je potpisan ugovor o kupoprodaji kojim je taj vlasnički udio s PPD-a prešao na Energiu naturalis, pokazuju podaci iz objava Luke Ploče na Zagrebačkoj burzi.

Iz Energia naturalisa poručuju kako su procijenili da je baš sada povoljan trenutak za objavljivanje ponude s obzirom na kretanje cijene dionica Luke Ploče na burzi. 

Dionice Luke Ploče (ZSE:LKPC-R-A) protekloga su tjedna uzletjele za četvrtinu da bi danas oko 12,30 sati bile u minusu od 2,2 posto te su pale na 450 kuna. 

ENNA se obvezuje objaviti ponudu za preuzimanje svih preostalih redovnih dionica Luke Ploče s pravom glasa (odnosno 314.065 dionica) na način i u rokovima koji su propisani zakonom, a sve po odobrenju zahtjeva za objavljivanje ponude za preuzimanje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), napominje se u obavijesti koju je Energia naturalis objavila putem Zagrebačke burze.

Dodaje se kako će trebati ishoditi suglasnost odnosno odobrenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), na koncentraciju poduzetnika koja nastaje provođenjem javne ponude. 

“Postoji mogućnost da, ako ponuditelj takvu suglasnost ne ishodi, ne bude objavljena ponuda za preuzimanje, osim u slučaju naknadnog ishođenja suglasnosti”, stoji u obavijesti. 

Energia naturalis je je holding kompanija koja u svom vlasništvu ima 20-ak tvrtki, od kojih su najpoznatije okupljanje u PPD grupu (Prvo plinarsko društvo).

Vlasnik i predsjednik Uprave ENNA-e je Pavao Vujnovac, koji je na čelu i PPD-a, a ujedno je i predsjednik Nadzornog odbora Luke Ploče. Kako navodi na mrežnim stranicama ENNA grupe, tvrtka je u Luci Ploče dovršila prvu fazu izgradnje terminala za naftne derivate, uloživši 170 milijuna kuna.

Uz ENNA-u, veće udjele u Luci Ploče imaju mirovinski fondovi pa tako, po zadnjim podacima o deset najvećih dioničara objavljenim na Zagrebačkoj burzi, AZ obvezni mirovinski fond ima oko 15,8 posto dionica, a PBZ CO obvezni mirovinski fond 8,2 posto dionica.