SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRORAČUN
 
EK poziva Sloveniju na razjašnjenje nacrta proračuna
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 01.02.2019. - 15:48:00
Zadnja izmjena: 01.02.2019. - 20:28:49
BRUXELLES - Europska komisija poziva Sloveniju da pojasni ažurirani nacrt proračuna za ovu godinu, koji se očekuje do kraja radnog dana u ponedjeljak. Komisija traži pojašnjenje o usklađenosti planiranog fiskalnog napora za godinu s europskim proračunskim pravilima.

Slovenija je prošlog petka Bruxellesu dostavila ažurirani nacrt plana Bruxellesa. Komisija je u srijedu objavila odgovor na svojoj internetskoj stranici.

Komisija u pismu ističe da bi dodatne informacije o preciznom sastavu strukturnih napora i razvoju rashoda predviđenih u ažuriranom proračunskom planu bile dobrodošle kako bi se moglo razumjeti kako se može izbjeći rizik od značajnog odstupanja od preporučenih fiskalnih ciljeva.

Podsjetimo, prije tjedan dana ministar financija Andrej Bertoncelj naglasio je da se proračunski suficit prema europskoj metodologiji ESA-e povećao za 0,2 posto (prethodni je poslan na jesen u komisiju) na 0,55 posto BDP-a.

"Napravili smo dodatni napor s novim rebalansom. Time ostvarujemo ciljeve osiguravanja stabilnosti javnih financija. Istodobno, vlada je pokazala zabrinutost za građane i širi razvoj zemlje ", rekao je Bertoncelj prošlog četvrtka.

"Nešto smo stavili sa strane za crne dane. Ali nismo stavili onoliko koliko nas je željelo Fiskalno vijeće, koje nas je pozvalo da smanjimo izdatke za 270 milijuna eura. To je zato što radimo za dobrobit ljudi, ali u isto vrijeme mislimo da smo sa strane stavili dovoljno. Ako želimo uštedjeti dodatnih 270 milijuna, trebali bismo uskratiti socijalno ugroženim ljudima, rekao je ministar financija na predstavljanju proračuna.