SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KRITIKE
 
EK kritizira nacrt slovenskog proračuna
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 27.02.2019. - 12:43:00
Zadnja izmjena: 27.02.2019. - 12:46:21
BRUXELLES - Ažurirani nacrt proračuna Slovenije za ovu godinu predstavlja rizik od nepoštivanja europskih proračunskih pravila, ocijenila je Europska komisija u mišljenju objavljenom danas u Bruxellesu. 

Istodobno je pozvala Sloveniju da poduzme odgovarajuće mjere u okviru nacionalnog proračunskog postupka kako bi osigurala usklađenost proračuna s pravilima.
U Bruxellesu ističu da i plan Slovenije i Komisija najavljuju da bi nacrt proračunskog plana mogao dovesti do značajnog odstupanja od puta prilagodbe prema ostvarenju srednjoročnog cilja zemlje.

Komisija je danas objavila svoje mišljenje o ažuriranom nacrtu proračunskog plana Slovenije jer se nacrt koji je podnesen u listopadu prošle godine temeljio na pretpostavci nepromijenjene politike i ponovno je podnesen u međuvremenu.

U kontekstu proračunskog procesa, Bruxelles je Sloveniji već ukazao na nedosljednost planiranog fiskalnog napora i stopu rasta neto primarne potrošnje s europskim ciljevima.

Slovenija je od 2016. godine u preventivnoj fazi praćenja javnih financija, jer ispunjava temeljni cilj deficita opće države, koji ne smije prelaziti tri posto BDP-a.