SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UVOZ RADNIKA
 
Egzodus u Austriju: Hrvatski turizam iduće godine trebat će 30.000 stranih radnika
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 11.12.2019. - 18:23:23
ZAGREB - Već sada neke hrvatske hotelske kuće imaju najave da će im znatan broj dugogodišnjih sezonaca iskoristiti uklanjanje barijera za zapošljavanje te sreću potražiti u nekom od austrijskih hotela i restorana.

Hrvatski turizam kroz koju će godinu imati potrebu za uvozom oko 30 do 35 tisuća radnika.

Prije dvije godine stranih je djelatnika u turizmu bilo oko dvije tisuće, lani je iskorištena kvota od 6.400 dozvola, a ove godine njih preko 20 tisuća.

Problem s kadrovima očekuje sektor i u turističkoj 2020. obzirom da početkom godine vrata svog tržišta rada potpuno otvara i susjedna Austrija. Već sada neke hrvatske hotelske kuće imaju najave da će im znatan broj dugogodišnjih sezonaca iskoristiti uklanjanje barijera za zapošljavanje u ovoj susjednoj zemlji te sreću potražiti u nekom od austrijskih hotela i restorana.

Rečeno je to, uz ostalo, jučer na predstavljanju analize Turistički impuls Hrvatske udruge turizma (HUT), krovne udruge hrvatskog turističkog sektora.

Naime, kraj još jedne rekordne turističke godine bila je prilika da se analizira pozitivne i negativne trendove koji su je obilježili, kao i dade okvir očekivanja za predstojeću.

Veljko Ostojić, direktor HUT-a, tom je prilikom istaknuo kako je po fizičkim pokazateljima ovo bila bila rekordna godina te su i noćenja i dolasci povećani, no rentabilnost poslovanja vodećih turističkih kompanija je u padu. Isto tako, aktualan je i zabrinjavajući trend smanjenja iskorištenosti kapaciteta.