SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OSOBENJAK
 
Dylan stiže u Švedsku, ali se organizatorima Nobela nije javio
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.03.2017. - 14:09:25
STOCKHOLM - Iako će legendarni Bob Dylan održati dva koncerta u Švedskoj ovaj vikend, još uvijek nije poznato kada namjerava održati predavanje u skladu s tradicijom dobitnika Nobelove nagrade za književnost, objavila je Švedska akademija u utorak.

Dylan svira u Stockholmu 1. i 2. travnja, a potom i u Lundu 9. travnja, ali još uvijek nema naznaka da u Švedskoj kani i predavati.

"Bob Dylan se zadnjih mjeseci nije javio", a koncerti u Švedskoj dogovoreni su prije nego što je objavljeno da je dobio Nobela, kazala je tajnica Švedske akademije Sara Dainus.

"Bez obzira na to, Dylan je zna da je obvezan održati predavanje do 10. lipnja ako želi novčani dio nagrade", dodala je.

Novčani dio nagrade iznosi osam milijuna švedskih kruna (6,2 milijuna kuna).

"Na Dylanu je da odluči što želi", kazala je Danius.

Dylanovo ime će zauvijek biti uvršteno među imenima dobitnika Nobelove negrade za književnost, ali ako ne održi predavanje neće dobiti novac koji mu uz nagradu pripada.

Nakon što je proglašen dobitnikom, Dylan tjednima nije odgovarao na pozive Švedske akademije, a nije došao ni na svečano uručenje nagrade ispričavši se neodgodivim obavezama. Poslao je pismo zahvale koje je pročitala američka veleposlanica u Švedskoj.

"Nikada se nisam imao vremena zapitati jesu li moje pjesme književnost", poručio je tada.

"I zato zahvaljujem Švedskoj akademiji na tome što je uzela vremena da razmotri to pitanje i što je naposljetku tako divno odgovorila", rekao je Dylan.